Sist oppdatert: 16.01.2016 23:25

Kjære Hedalsheimen!

 

SOLVEIG LIE

Visste dere at gjennomsnittsalderen på dere som bor på Hedalsheimen, er nesten 90 år? Tenk så mye som dere husker som vi ikke vet noe om!

 

Bakeriet

Husker dere at dere kjøpte medisiner på Bakeriet? Det var det ikke så mange som ikke var herfra, som skjønte.

På Bakeriet kunne man jo få kjøpt det meste, men kanskje ikke akkurat ferskt brød. Globoid og hostesaft kunne bare kjøpes på Bakeriet!

 

Husker dere at det var åtte butikker i Hedalen? Og to postkontorer?

Det var ett for sør i bygda og ett for nord i bygda. Og det var TO hverdagsbunader! Bare med litt fargeforskjell. En for sør i bygda og en for nord i bygda. Og TO dialekter. Ikke så veldig store forskjeller – men én for sør i bygda og én for nord i bygda. Og det var til og med TO bedehus! Ett for sør i bygda og ett for nord i bygda. Og TO lokaler og fire skoler! Da måtte Hedalen vært stor! 

 

Hva hørte dere før?

Når dere skulle noe sted, så gikk dere. Eller syklet. Det var ingen fly-dur eller bil-dur. Hva hørte dere før? Ingen ting? Var det helt stille? Dere har vært med på en lang reise! Noen av dere gikk og strikka da dere skulle på setra. Nå kruser dere rundt i disse flotte drosjene til Fossholt. Noen av dere stod og vasket klær i det iskalde vannet i elva.

 

Nå er det Hedalsheimen som vasker klærne for dere. Det har dere fortjent!

Det er dere som har vært med på å legge grunnlaget for denne reisen!

Vi strikker nok ikke når vi går lenger og vi kan vel gå ganske langt uten å strikke. Og vasken vasker seg sjøl!  

 

Krig

Dere ble i gjennomsnitt født i skyggen etter den første verdenskrigen og de fleste av dere giftet dere gjennomsnittlig -enten litt før –eller under-krigen eller like etter siste verdenskrig! Da hadde dere nok ikke noe mat som skulle kastes. Tenk om erfaringer kunne arves?

 

I Vassfaret var det mye aktivitet under krigen. Mange av dere fikk sikkert munnkurv, og likevel måtte dere stole på hverandre. Selv om alle kjente alle!

Da måtte det vært vanskelig å holde på dystre hemmeligheter.

Det var sikkert dere som heiste flagget til topps den 8. mai i 1945!

Det er lett å se for seg den vakre maidagen i 1945 med flaggene heist til topps ut over – og opp over – hele Hedalen! 

 

Født hjemme og papirløse?
Dere er sikkert født hjemme alle sammen! Så mye man klarte selv før! Skal lure på hvor tett det er mellom førerkortene på dere som bor på Hedalsheimen? Eller pass? Noen av dere er jo nesten papirløse. Det var jo så fint å vokse opp – og bo – her i Hedalen at man trengte vel ikke å reise noe sted. Men dere dro vel noen ganger til Bagn?

 

Gjorde dere aldri noe galt før?
Dere var med på å bygge opp tillitssamfunnet vårt!  Tilliten, selve limet i samfunnsoppbyggingen. Det er det samfunnet vi har overtatt og som Norge skårer så høyt på- takket være dere! Da dere var unge- da stolte vel alle på hverandre? Der alle stoler på hverandre, der kan jo ingen gjøre noe galt.

Det må nesten være en naturlov. Tillit skapes jo først og fremst der folk er like. Det var dere jo – i Hedalen – selv om dere hadde både to slags hverdagsbunader og to slags dialekter.

 

I 1967 var dere i gjennomsnitt 40 år gamle. Da kom Folketrygdloven, og alle som fylte 67 år, fikk pensjon! Der la dere grunnlaget for alt det vi har i dag.

 ”Staten sjøl” tok jo på seg ansvaret for å gi alle lik behandling og lik fordeling på en rettferdig måte. Og ”Staten sjøl” har det jo med å legge ansvaret over på kommunene, og her i kommunen – her er det jo de flotte damene som jobber på Hedalsheimen (er det ingen menn? Jo! Vaktmesteren!) som gir dere det dere har krav på å få tilbake.
 

Da må det være fint og trygt å ha tillit til at dere får den hjelpen dere trenger når dere trenger den! Da dere var unge- da bodde sikkert de gamle hjemme hos dere. Men nå har dere egen kåk! 

 

Hedalsheimen og utsikt

Mange av dere på Hedalsheimen kan se så langt som helst. Det er takket være noen kjekke karer med både traktor og gravere.  De har jo stått slik på at det er ikke lenger er ett eneste tre til overs!
 

Dere husker sikkert prosessen med å få Hedalsheimen opp og i gang. Da dere startet arbeidet med å få i gang Hedalsheimen, var dere i gjennomsnitt 30 år. Og da Hedalsheimen  var ferdig, var dere i gjennomsnitt 60 år. Det er vel det man kaller tålmodighet og  langsiktig arbeid! Tenk  om vi ikke hadde hatt Hedalsheimen?