Sist oppdatert: 07.01.2016 02:05

 

Kjære små-hedølinger!

SOLVEIG LIE
(1) Kanskje dere sitter på bussen opp til Bagn for å lære å svømme?
Det gjorde vi ikke før! Visste dere at det ikke var noen svømmehall på Bagn? Ikke på Hønefoss heller. Det fantes rett og slett ingen svømmehaller! Kanskje i Oslo - men der var vi jo ikke.

Vet dere hva vi gjorde da? Vi hadde svømmekurs i Bergtjernet!
Kan du tenke deg hvor flott det var? Det var i hvert fall ikke mer enn 12 grader i vannet. Og ofte regnet det. Vi var iskalde da vi startet, og vi var enda kaldere da vi var ferdige.

Jeg skjønner egentlig ikke at vi ikke frøs i hjel -for vi hakket tenner som bare det, og tær og fingre var blåfrosne.

Læreren stod på en hjemmesnekret flåte og vispet først med armene og så med bena. Det var slik vi skulle gjøre det! Men hvordan gjør man det speilvendt? Og til og med horisontalt? Gjett om det var kaldt å sykle nedover Bergsbakkene og heimatt!

Kjære småhedølinger!
(2) Kaster dere på stikka? Det burde dere gjøre - for da kan man bli rik!
Venter dere på at snøen skal bli borte ved påsketider? Det gjorde vi før også!
Kanskje dere også venter på”kastepåstikkaforhold”?
Det som gjaldt - var å tråkke og tråkke- slik at søla på veien ble HELT jevn. I lommene hadde vi ett-øringer, 2-øringer og 5-øringer! De som hadde 5-øringer, hadde nok spart en stund.

Ett-øringene fløy ikke så godt i lufta – de var jo så lette- da var det var litt bedre med - 2-øringene. Men 5-øringene! Bare man siktet litt høyt- men ikke for langt - kunne de skli helt inntil stikka.

Da gjaldt det å satse! En 5-øring kunne fort bli til flere hvis man bare visste hvor søla var våtest og også tørrest. Det var mye vitenskap der- om hvor kobbermyntene – og aller helst 5-øringene la seg - og skled best.
Det kom noen biler innimellom - da måtte vi bruke tommestokken. For den som lå nærmest stikka før bilen kom-måtte også ligge nærmest stikka etter bilen – på millimeteren.
En hel krone var en formue!
Vet dere hvor mange mynter vi måtte vi ha for å ha en hel krone i lomma?
Det hadde vi ikke ofte. Men uansett så gjaldt det å fordele myntene i begge lommene – slik at det ikke skulle bli for stort sig på det ene buksebeinet. Vi var rike. Bare prøv!


Kjære småhedølinger!
(3) Kanskje dere hører på musikk - og også ganske ofte? Det hadde vi gjort også - men vi hadde bare NRK!
Vi hadde også bare én radio og én  kanal. Kan dere tenke dere hvor koselig det var da vi samlet oss foran radioen og hørte på Ønskekonserten?
Først kom Mikkel Rev og to/tre andre barnesanger- så kom det sju salmer- hvis det ikke var åtte- og så kom to ”klassiske” stykker- helst Grieg og Dvórak fra ”Den Nye Verden” eller Slavekoret. Vi sang med!

Og når Ønskekonserten nesten var over, kom ”pop-musikken”! Enten var det Jim Reeves eller i beste fall Beatles. Det var i høyden to stykker og den siste var som regel best! Vi var lykkelige.

Men SÅ kom Den Nye Verden til Norge også. Da kom ”10 i skuddet”. Hver eneste fredag kl. 17:00 og varte en en hel time!

Vi skrudde ikke på radioen kl. 17:01- men mye tidligere for å være sikker på at vi skulle få med oss alt.

Det gjaldt også å fin-lese Programbladet - slik at vi var helt sikre på at det var kl. 17:00. Og det var det jo - selvfølgelig. NRK var til å stole på.
Gjett om vi gledet oss til at det skulle bli fredag kl 17:00!

Så vi-som hadde hatt musikk 0,116 time/uke – fikk plutselig musikk i 1,116 time/uke. Det var framskritt.
Hadde vi hatt mer, hadde vi helt sikkert hørt på musikk like mye som dere gjør nå! Det hadde vi ikke. Men vi hadde jo tross alt NRK.