Sist oppdatert: 13.07.2016 20:23

Bærnytt 1

 

ARNE HEIMESTØL


Det blir trolig både blåbær og molter å finne i år. Bringebær og tyttebær kommer vi tilbake til seinere.

 

For tredje år på rad ser det ut til å bli bra med blåbær. Mengden varierer, men enkelte steder er det bra med grønne kart.

 

 

Noen steder begynner bærene å bli blå. Fra slutten av juli tror vi det vil være mulig å plukke modne blåbær i solrike og lavereliggende strøk i Hedalen. I fjor fant vi velsmakende blåbær til et godt stykke ut i september.

Blåbær kan brukes brukes til både dessert, syltetøy og saft. Dronningsyltetøy, som er en blanding av blåbær og bringebær, er et populært alternativ i familien vår.

Blåbær er blant fem på topp over matvarer med mye antioksidanter. Ifølge Frukt.no finnes det studier som viser at bæret kan motvirke kreft og senke innhold av kolesterol i blodet.

Molter
I år registrerte vi de første molteblomstrene i månedsskiftet mai/juni. Blomstringa pågår over en lang tidsperiode. Nå er den nok over de fleste steder, og grønne, og etter hvert røde kart viser seg.

 

Nattefrost har nok tatt knekken på noen av molteblomstene. Hvilken betydning de sterke haglskurene de siste dagene har hatt, vet vi ikke. Vi tror at det enkelte steder vil bli molte å finne, men at det ikke blir noe kronår.

  • Her kan du lese en artikkel om molter.


Moltekart 650 meter over havet.
 


Denne molta er kommet langt. Det stod i sola i en vegkant onsdag kveld.