Sist oppdatert: 27.07.2016 06:13

Stemningsfulle toner i stavkirken

 

TEKST: KIRSTEN GREAKER HEIMESTØL
BILDER OG VIDEO: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

 

Langeleiken, det er klangen som når lengst inn, sa Signe prest da hun ønsket velkommen til konsert med Ole og Knut Aastad Bråten mandag kveld.

 

 

Mange hadde funnet veien til kirken denne kvelden, noen hedølinger, men flest fra andre plasser i Valdres. Signe prest hadde store forhåpninger til konserten, hun gledet seg til å høre, og det var det nok flere som gjorde.

 Ole og Knut Aastad Bråten er fra Valders. De er tvillingbrødre, folkemusikere, sangere og kulturbærere for folkemusikk. For noen dager siden hadde de samme konserten i St. Tomas-kirken på Filefjell. Pilegrimsleden gjennom Valdres går fra Hedalen stavkirke til St. Tomas- kirken, og dette ble satt inn i en sammenheng allerede på første sangen: "Klukkelåtten", sunget av den ene av brødrene og akkompagnert på langeleik av den andre og avsluttet med improvisasjon på to langeleiker. Dermed var stemningen satt!

Brødrene vekslet på å presentere sangene, vi fikk innsikt både gjennom sagn og andre opplysninger om det vi hørte. Det ble vekslet mellom sang akkompagnert av langeleik, tostemt sang uten akkompagnement og rene instrumentalstykker. Hvor mange langeleiker som ble brukt i løpet av konserten, vet jeg ikke, men de var stemt forskjellig, og den eldste var fra 1700-tallet.

Når to brødre, som til og med er tvillinger, og har fått så gode stemmer i vuggegave, synger sammen, må det jo bli fint. Det var vanskelig å skille stemmene fra hverandre, og de vekslet mellom å synge over- og understemme. Gode førstetenorer er de begge to! Visa fra Hemsedal fra 1868 klang helt nydelig!

 Vi fikk høre både danselåter, tradisjonelle låtter fra Valdres, åndelige sanger og sanger som fortalte om gamle sagn knyttet til tro og overtro. Konserten ble avsluttet med en melodi av Sigmund Groven: "Sommarmorgon" som brødrene hadde arrangert for langeleik. Vi fikk et ekstranummer også; en kjærlighetsvise som var litt trist.

Signe prest takket brødrene for konserten: – Nå har dere innfridd alle forventninger. Velkommen igjen til Hedalen!

  • Her kan du lese mer om Ole og Knut Aastad Bråten.


Signe prest ønsket velkommen til konsert.

 


Dette er én av mange langeleiker brødrene brukte på konserten.

 


Brødrene kjenner Maria og ville gjerne ha henne med på bilde.