Sist oppdatert: 16.05.2016 19:05

Ta en potet – og en bonde

 

ANNE MARIE SKINNES LIE

12. mai satte Knut poteter på Aurdalsetra. Her hadde han bra avling i fjor. Vollen er helt flat, det er ikke til å tru. Den ligger vel 500 m over havet. Lurer på om det er satt potet der så tidlig noen gang?

 


Dagen var av de aller beste med sol, varme og snøkledde fjell på alle kanter. Potetjordet lå klart med sandholdig, god. Det er pløyd, kjørt på møkk fra bygda og harva. Knut spredde litt gjødsel for hånd, som en skikkelig såmann. Birger og Alf hadde pick up-en full av settepotet. Alf stilte med pick up, Birger med potetsetter og Knut med traktor. Pluss at de er fullbefarne bønder, og dyrker poteter alle tre.

«Det spørs på årgangen», sier Knut
«Dårleg potet øydelegg ein god meddag», fortsetter han. Noen potetslag liker væte, andre varme. Ved å ha mange slag kan en velge den som slår til, og som passer til akkurat den middagen en skal ha. Knut kaller potetdyrkinga for hobbyen sin, og han synes det er grådig moro. Det skjønner vi når han ramser opp potetslaga han har i år: Det er kers pink, falsk mandel (!), blå mandel, fjellmandel, pimpernell, peik, kong georg, beate, troll, blå skimmel og gulløye, eller Golden Eye, som Birger sier. Den er også kalt Nord-Norges mandel.
 
Damebesøk
Vi, Guro og undertegnede, tenkte at dette ville vi oppleve. Vi blei tatt godt imot, og alle ville ha kaffe og lapper. Disse kara veit hva som er viktig i livet. Tid til ei god samtale med gode historier. Vi fikk ta del i et muntert selskap.» Når Knut og Birger gjør noe sammen, er det alltid skøy,» sier Alf. Og damebesøk er visst sjelden i en bondes arbeidshverdag.

David Brown
Traktoren, snart 50 år, er klar til dyst. Kara, litt eldre, klyver mer eller mindre lettvint opp på setteren, og så bærer det i veg. Litt plunder med torva, men plunder er helt vanlig i dette yrket. Potetene kommer i jorda. Vi håper potetgraset ikke fryser, og at årgangen blir god. Hypping blir neste jobb på jordet. Til høsten må potetgraset skjæres, før potetopptaking. David Brown putrer hjem til bygda, den har greid det igjen.

Hvor maten kommer fra
Nå veit vi hvor potetene til Knut kommer fra. Vi kan tenke på dem i sommer når vi reiser forbi. Vi kan tenke på hvilken verdi det har å dyrke jorda, også i Hedalen.