Sist oppdatert: 02.09.2016 06:29

Anbefaler flere å velge elbil

 

ARNE HEIMESTØL

 

Bodil Øyhus Pihl og Lasse Pihl har skaffet seg elbil. Det er positivt for både miljøet og økonomien, mener de.

 


Bilen er en Nissan Leaf. Når den er fulladet, har den på sommerstid en rekkevidde på inntil 15 mil. På vinteren kan en komme seg omtrent 10 mil av gårde, men dette må en se i sammenheng med temperatur og føre.

 

Må lades
Det tar åtte timer å fullade bilen hjemme. Ladingen skjer vanligvis på natta. Det er Bodil som bruker bilen mest, og hun har leid en motorvarmerkontakt ved Tingvoll. Denne sørger for at bilen er ladet når hun skal hjem fra arbeid. Da har bilen nok strøm til å kunne være transportmiddel til fritidsaktiviteter på ettermiddags- og kveldstid også.

– Varmeapparatet fungerer som på andre biler. Dessuten har bilen setevarmer både i fram- og bakseter og oppvarmet ratt, forteller Bodil.

Økonomi
Familien disponerer en annen bil også. Denne kan brukes hvis elbilen ikke har nok rekkevidde. – På Nes i Ådal kan man imidlertid hurtiglade elbiler. Et slikt tilbud bør vi få på Bagn også, mener Bodil som minner om at det er god økonomi i å velge elbil. Familien regner med å spare ca. 25 000 kroner årlig på å bruke elbilen de nå har skaffet seg, sammenlignet med å ha en vanlig bensin- eller dieseldrevet bil.

 

Miljø
– Så lenge vi har mulighet til å lade bilen hjemme, og vi er rimelig trygge på at strømmen vi benytter, er fornybar vannkraft, har det betydning for miljøsamvittigheten vår. Tiden vi lever i, viser hvordan all forurensning påvirker verden uheldig. Vi kan tro på det eller ikke tro på det. Og vi kan velge å tenke at den ene bilen vår uansett ikke gjøre en forskjell, men jeg mener at dersom alle som har kunne ha vesentlig nytte av en elbil, hadde skaffet seg en slik, ville det ha utgjort en betydelig forskjell for miljøet.

Bodil minner om at vi også kan tenke på nærmiljøet. – Elbiler går stillere og gir uten tvil mindre eksosutslipp som påvirker det umiddelbare miljøet rundt. Det er ikke så mye vi merker til det her, men vi kan tenke oss i byer på tunge vinterdager... Eller på iskalde dager hvor bilen kan stå på tomgang med varmeapparatet på full guffe tett til inngangsdøra, mens barn og bagasje fraktes inn og ut.

– Det er helt åpenbart at bil som er drevet av fornybar energi, er fremtidens bil. Det er vanskelig å si hva som er det mest miljøvennlige. Jeg har ikke studert dette i dybden, men har skjønt at produksjon og destruksjon av batterier også må tas med i miljøregnskapet.