Sist oppdatert: 26.09.2016 15:16

Modell av Hedalen stavkirke

 

TEKST: INGER OLEA DIGENE
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN


Fredag kveld hadde Hedalen menighetsråd et trivelig besøk av Beryl Salter og hennes gode venn/sjåfør Tom Ekstrøm. Bakgrunnen for besøket var at de ønsket å overlevere en modell av Hedalen stavkirke som Beryl har laget.

 

 

Da hun startet med dette prosjektet for omtrent halvannet år siden, bestemte hun seg for at hun ville gi den til bygda.

Beryl forteller at hun startet opp med prosjektet på kjøkkenbordet sitt. Denne arbeidsplassen ble etter hvert for liten, og da flyttet hun ut i stua. Hun bor i en omsorgsleilighet i Fredrikstad, og kirka har vært midtpunktet i stua hennes det siste året. Hver dag har hun jobbet fra 2 til 5 timer. Noen ganger har hun også tatt natta til hjelp med tanker og funderinger om hvordan hun skulle utføre ulike detaljer.

Hvorfor velger ei dame bosatt i Fredrikstad å lage en modell av Hedalen stavkirke?

 

 Beryl forteller at hun har vært interessert i kirker helt fra hun var liten jente og vokste opp i Bristol i England. Da hun bestemte seg for å lage en stavkirkemodell, leste hun boken "Stavkirker i Norge". Valget falt på den kirken hun likte aller best.

 

Hun har vært kreativ med valg av materialer. Kirka er laget av tre, skifertaket består av persienner som er klipt i biter. Taket har plexiglass slik at du kan se inn i kirken. Teppet på prekestolen er lagd av perler, og prekestolen er malt i rosemønster. Vi finner madonnafiguren, relikvieskrinet, bjørneskinnet og tavlene for salmenummer m.m. Vi kan også øyne Signe prest inne i alterringen. Stupulen med klokker er også på plass. Utenfor kirken er det anlagt grusganger og plen.

En gang var en arkitekt på besøk hos Beryl, og han spurte om å få se tegningen hennes. – Nei, den finnes nok bare inni hodet mitt, svarte Beryl.

Hun har brukt bilder som grunnlag for modellen. Proporsjonene er ikke alltid like lette å se på bilder. Noen ganger har hun måttet endre og gjøre om på ting for å få det mest mulig riktig. Resultatet er en kjempeflott modell med mange deltaljer.

Vi i Hedalen menighetsråd ønsker at så mange som mulig skal få anledning til å se kirkemodellen. Derfor er vi glade for at Hedalen barne- og ungdomsskole har tatt i mot modellen og ønsker å plassere den i samfunnsdelen.

– Har du nye prosjekter på gang? spurte vi. –Nei, nå skal jeg ha ferie først, svarte Beryl, som fylte 90 år i sommer.