Sist oppdatert: 01.08.2017 21:11

20170730 Agurknyheter
Bærekraftige produkter – del 2

  SOLVEIG LIE

Kanskje du har et miljøriktig fotavtrykk? Da lever du sikkert bærekraftig også. Da skriver du på begge sidene av papiret og ikke bare på én. Vinduene bør lukkes, og pc-en må slukkes, for ellers går varmen ut.

Varmetap er nesten som å kjøre på diesel. Hvis ikke varmen brukes til noe nyttig inne - er den jo ikke bærekraftig. Ikke vann heller. Varmt vann må brukes inne- ikke ute og å kjøre på diesel er nesten like ille som å røyke.

"Prøv plukking, fangst og dyrking," står det på en grønn og moderne nettside. Den nettsiden kan ikke være særlig bærekraftig siden den ikke har fått med seg at vi var bærekraftige før uten å vite det. Det var på den tiden vi plukket bær ute i skogen. Det var på den tiden vi slaktet grisen sjøl, og det var til og med langt før - da grisen kom tilbake i passende porsjoner innpakket i tykk plast. Det var også da neper, reddiker og gulrøtter stod som tinnsoldater i førrene langs åkeren.

Sløsing- er kanskje en motpol til å være bærekraftig. Samtidig som det mases om bærekraft - kan alle få kjøpt alle slags kaffer på hvert gatehjørne i engangskopper, tomater ligger i tykke plastbegre, og skulle det kjøpes en
liten elektronisk duppeditt – som ingen antageligvis har bruk for – så ligger den innpakket i flere lag tykk plast. Plasten er så stiv at den må åpnes med kniv. Aldri har det vært så mye mas om bærekraftige produkter og aldri har emballasjemengden vært større. Aldri har det heller vært kastet så mye mat som nå.

Det ser ut som om noen politikere mener at "bærekraftige produkter" er noe nytt. En ny politisk og grønn tanke. Men den er gammal!
Så gammal er den at ingen mat ble kastet, emballasjen var liten, og noen samlet på bruskorker og ispinner. Det var ikke kaffe på hvert hjørne, for den ble kokt på grut på for at den skulle vare lengst mulig. Ikke byttet man ski hvert år heller, for fikk du 2,15 m lange ski som tolv-åring – treplank – så skulle skiene vare livet ut bare de ble tjærebredt hvert år.

Hvis unge politikere virkelig mener at vi trenger et bærekraftig samfunn med bærekraftige produkter, bør de se seg tilbake. Det var mange før som satte miljøriktige spor etter seg uten å vite det. Men det var nok før alt kunne fås til alle døgnets tider. Og før behov skapte nye og flere behov.