Sist oppdatert: 03.08.2017 05:45

Strengespill i stavkirken

  TEKST: KIRSTEN GREAKER HEIMESTØL
BILDER OG VIDEO: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

 

Mandag var det konsert i kirken i anledning Jørn Hilme-stevnet. Denne gangen var det ekteparet Marit Steinsrud og Stein Villa som gav oss en stemningsfull time med det de selv kaller «kammers-musikk».

 


Marit Steinsrud (langeleik) og Stein Villa (norsk harpe)
 

I tillegg til mer kjente instrumenter som langeleik, gitar og trekkspill, fikk vi presentert flere utradisjonelle instrumenter som norsk harpe, fløyter laget av bein og tre, og strykelyre. Dette er instrumenter som nok har blitt brukt både her i landet og i våre naboland i hundrevis av år.
 

Vi fikk høre forskjellig musikk; lokkelåter, salmer, klokkelåter, brudemarsjer og forskjellige danselåter. En egenkomponert melodi ble også framført.  Alt ble presentert med litt informasjon først.
 

Langeleik kan fort bli et litt ensformig instrument å høre på i lengden, i all fall for en som ikke er så vant til å høre på folkemusikk, men slik dette ble presentert, ble instrumentet satt inn i et samspill med forskjellige andre instrumenter, slik at konserten ble riktig stemningsfull og vakker.


På noen av salmemelodiene sang Stein Villa et vers av teksten. Dette gjorde at melodiene ble satt i en sammenheng som passet veldig godt i den gamle stavkirken vår. Det kan godt tenkes at noen av de salmene han presenterte, har blitt sunget i kirken før, for lenge siden…
 

Dette ble en variert og nydelig konsert, her kommer noen høydepunkter:

 

 Signe prest ønsket velkommen og takket for konserten