Sist oppdatert: 02.12.2017 17:05

20171202 Bør ytringer kritiseres? Trenger vi frie og kritiske ytringer?

 

SOLVEIG LIE

Det vises til hedalen.no her: "Kritiserte ytringer". Formannskapet kritiserte fredag flere innlegg som har stått i avisa-valdres og på hedalen.no. Det dreide seg spesielt om reaksjoner på et lite gjennomtenkt utspill fra Schlytter. Spesielt ett av innleggene fikk gjennomgå. Det er uvanlig å skyve dårlig politikk over på folk som skriver frie ytringer.

Hvor lurt er det av kommunepolitikere å kritisere frie ytringer?
Et demokratisk samfunn kjennetegnes ved at mange ulike stemmer høres i det offentlige rom. Skal ytringsfriheten være reell, må den som ytrer, slippe å oppleve kollektiv stigmatisering i etterkant. En ytring bør alltid møtes med annen ytring og ikke politikers angrep på angitte innlegg. Når man kollektivt unngår å diskutere sak og i stedet stempler ytringer, mistenkeliggjøres det frie meningsmangfoldet som man mener å forsvare.

Politikere har en viktig rolle i samfunnet. De skal prøve å gjøre det beste for alle. Utspillet til Schlytter var lite gjennomtenkt. Han kastet en brannfakkel inn i en allerede betent skoledebatt og det må han ha visst. Og det har han også lov til. Dette fikk mange til å reagere. Politikere har rett til å ytre seg fritt. Og det har vi andre også.

Tenk om ingen brydde seg med noe og ikke sa eller skrev noe?
Da ville vi hatt kommunisme. Eller kanskje et "opplyst flermannsvelde". Er det det politikerne vil ha? Der folks meninger knebles og bare politikere som er "innenfor" skal høres?

Politikere bør sette pris på alle slags meningsytringer de kan få gjennom pressa. Og de kan være så enige og uenige de vil.

Det vises til at kommunestyret lukker møter der det er fare for "at personlige forhold som skal behandles kan identifiseres". Men dette gjelder tydeligvis ikke motsatt vei. Møtet ble ikke lukket da man tok seg tid til å kritisere en personlig ytring man ikke likte. Kommunen er liten og gjennomsiktig. Frie ytringer kan fort slå tilbake på dem som ytrer seg. Dette må ikke bli en bremsekloss for frie ytringer.

Ytringsfriheten står ikke i støpeskjeen i Norge. Den er ferdig støpt og er vårt fundament, og den må ikke angripes.

Solveiglie1@gmail.com
97114530