Sist oppdatert: 28.02.2017 16:01

Uforglemmelig reise til Malawi

  VILDE ILDJARNSTAD

Nå har jeg kommet hjem fra praksis i Malawi, Afrika. Malawi er et lite land sørøst i Afrika. Landet har 16 millioner innbyggere. Malawi er også ett av verdens fattigste land, så vi hadde med oss masse klær som vi ga bort til dem som trengte det. Malawi blir kalt «The warm heart of Africa», og det har det vist oss at det er. Alle i Malawi er godhjerta, vakre og høflige. Du får alltid et smil eller vink. Selv om de ikke eier så mye, så er de lykkelige fordi de setter pris på andre verdier i livet.

Vi var 12 lærerstudenter fra Høgskolen i Østfold som dro til Malawi. Vi hadde med oss lærere fra Kjølberg skole. Den første uken skulle vi bare observere på skolene. Det første vi møtte når vi kjørte inn ved skolen, var flere hundre elever som venta på oss. Jeg kan vel si at vi følte oss som kjendiser under hele oppholdet. De barna var så nydelige, og de ville ta på huden og håret vårt. Da vi kom inn i klasserommene, var det 140 håpefulle barn som ventet på oss. Det føltes ikke ut som det var så mange når vi bare hadde et overblikk over dem, men når vi skulle ta dem med oss ut, så føltes det ut som det aldri ble tomt i klasserommet.

Andre uka var det endelig vår tur til å undervise. All undervisning foregikk på engelsk, men det var noen ganger de malawiske lærerne måtte oversette til chichewa. Vi var seks studenter på skolen som het Mwenyekondo. Det var en skole med over 3000 elever. Vi underviste i fagene engelsk, matte, naturfag, religion, life skills og gym. Vi hadde også noen norsktimer med dem hvor de fikk lære norske ord og sanger.

Vi jobbet på skolene på dagen, og på ettermiddagen fikk vi se og lære litt mer om Afrika, og om menneskene der. Vi besøkte den norske ambassaden. Vi var på et barnehjem og SOS- barnebyer. Vi fikk være med i kirken, og vi var på Village Walk for å få flere barn til å gå på skolen. Det var ei jente på 13 år som ville så gjerne gå på skolen, men foreldrene hennes fortalte oss at hun gikk til skolen hver dag, men hun ble sendt hjem fordi foreldrene ikke hadde råd til å betale K 300 i året. Det er 3 norske kroner. Vi kjørte til innsjøen, Lake Malawi, og vi var på Safari i Zambia.

Safari var en kul, morsom, fin og litt skummel opplevelse. Vi dro til nabolandet Zambia og overnattet der hele helga. Vi sov i hytter hvor det løp aper rundt oss, og vi fikk beskjed om at det kunne komme elefanter og flodhester også. Vi måtte derfor ha vakt når vi skulle gå ute på kvelden. Vi var på tre safariturer. Alle på fire timer hver. Vi fikk se så utrolig mange dyr. Vi så løver, elefanter, sjiraffer, antiloper, krokodille, flodhester, løveunger, leopard, sebraer, aper og bøffel. Løvene gikk forbi oss rett ved siden av bilen (som var åpen på alle sider). Det var en fin opplevelse. Det kom flere løvinner og løveunger først, deretter kom det to store løver.

Det å si farvel til noen du har vært sammen med i fem uker, var veldig trist. Det ble mange tårer og klemmer de siste dagene. Vi fikk gaver av elevene, og de danset og sang for oss. Det har vært en fantastisk praksis. Jeg har lært mye om meg selv som person og om lærerrollen.