Sist oppdatert: 15.01.2017 20:09

På «nachspiel» i prestegarden i Volbu

  TEKST: GUNN KARIN FOSSHOLM
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN


Når prosten inviterer folk fra hele Valdres til «vorspiel» på grendehuset og «nachspiel» i prestegarden, da kan vi vente oss litt av hvert.

Den 11. januar i år samlet prosten alle 24 sokneråd i Valdres til ei original trivselssamling for blant annet å markere oppstarten av reformasjonsåret 2017. I år er det 500 år siden Martin Luther slo opp sine 95 teser på kirkedøra i Wittenberg. Luther utfordret den gang avlatshandelen og den katolske kirkes nattsverdslære.

Vi ble ønsket velkommen til «Vorspiel» på grendehuset med gløgg og pepperkaker. Det varte ikke lenge før Bård Skulemeister dukket opp, og da gjaldt det å ha rede på Luthers lille katekisme. De som ble pekt ut, måtte stå skole-rett og lese høyt for resten av klassen.

I historietimen etterpå var det Tore Samuelsen som var lærer. Temaet for timen var reformasjonen. Da fikk vi høre om Luthers arbeid og betydning for omveltningen fra katolisisme til protestantisme i deler av Europa på 1500-tallet. Han satte også søkelys på langtids-virkningene av dette arbeidet helt frem til i dag.

Prosten er opptatt av bevegelse og sier: «En kropp i bevegelse gir et bevegelig sinn. Livet er avhengig av bevegelse». Dette ble opptakten til bildefremvisning av prosten sin vandring gjennom Valdres prosti i 2016, og deretter var det klart for gymtime. Vi beveget oss ut fra grendehuset, gikk noen runder rundt juletreet og endte opp ved Volbu kirke. Ved kirkedøra sto Sankt Peter og en person som måtte gjennom et ganske krevende forhør … Heldigvis dukket Martin Luther opp, og kirkedøra ble åpnet.

I kirken fikk vi enda mer påfyll av kunnskap om Martin Luther, og vi fikk både lytte til og delta i sang og musikk i Luthers ånd. Ikke visste jeg at sangen: «Jeg synger julekvad…» er skrevet av han…

 

Siste post på programmet var Nachspielet i prestegarden. Det besto av kaffe, te, kaker og mange hyggelige samtaler mennesker imellom. Personlig møtte både tidligere klassevenninner og tidligere kollegaer som jeg satte stor pris på å slå av en hyggelig prat med.

Da klokka tikket mot halv ti på kvelden, var det på tide for langveisfarende å takke for seg. Takk til arrangementskomiteen for en flott opplevelse sammen med folk fra hele Valdres prosti!