Sist oppdatert: 12.07.2017 13:39

Del 3: På tur med Liv Huseby – Liv skal hjem til Honningsvåg

  SOLVEIG LIE

Livs motto er: "Man får ikke vite nokka hvis man ikke lokke opp kjæften sin å spørr".


Liv Huseby er min helt. Jakker fra langt over 71grader nord og sko fra Alta

Det var en del som ble spurt -og full klaff ble det da Liv spurte serveringsdama: " Æ skjønne at du e fra Honningsvåg. Ka hette bæstefaren din? "Han het Basken Bull." Sjølveste væreieren i Repvåg. Huset som Liv og ungene sprang inn og ut av.

Jenta var så høflig som bare det – men på ett tidspunkt må selv serveringsdamer avslutte konversasjon med kundene sine før de får sparken. Og i et hus tvers over veien for hotellet fant Liv en skolevenninne.
Det ble noen pratetimer.

Liv har to yngre brødre - en i Alta og en i Honningsvåg. Lille Arne som bare var 11 dager gammel da de flyktet fra Repvåg - han var blitt litt større nå og ga oss av sin kunnskap om Alta. Og lille Egil som var to år under flukten-hadde masse kunnskap om Hammerfest.

Det er ingen ting som er så bra som å kjenne lokale når man er på tur!
Og det kan ikke være noe som er lettere i verden enn å bli kjent med to brødre i Finnmark.

I Hammerfest sier de om Alta: "Det e så kjædelig i Alta at når måsan flyg over, så lægg dæm sæ på rygg." Kan Alta være kjedelig? Der de har Nordlyskatedralen og sol rundt hele byen natta rundt?

Nordlyskatedralen i Alta klokka 01:46

Hammerfest er i sterk vekst. Til og med gamlehjemmet er nytt og plassert ved kaia. Der kan de gamle sitte og se ut over på Snøhvitfeltet og se på så store gasstanker at selv Hurtigruta blir som en mygg ved passering.Hammerfest

Det er ikke lett å avslutte barndomsminner. Liv bodde i Finnmark i sine første 15 år, hun har bodd 33 år i Oslo og 21 år i Sør-Aurdal. Men hun føler seg som en ekte finnmarking!

Selv finnmarkinger kan bli trøtte. På flyet hjem hørtes en underlig, vedvarende lyd. Det hørtes ut som en unge som drakk brus med sugerør. Det hørtes ut som om flaska var tom, men ungen ga seg ikke med å suge.

Jeg måtte snu meg for å se hvor mange dråper det kunne være mulig å ha igjen i den tomme flaska, men den jeg så, var Liv Huseby som hadde vært på tur og som hadde sovnet. Skikkelig.

Det er mange som har vært på tur til Finnmark. Men det er ikke så mange som har vært på tur med Liv Huseby til Finnmark på jakt etter barndommen.


Liv Huseby. Jeg vil helst bli som henne. Hun er min helt.

solveiglie1@gmail.com