Sist oppdatert: 03.07.2017 08:12

En vakker dag på Bautahaugen

  TEKST: SOLVEIG LIE
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

Bautahaugen er hele Hedalens kulturdestinasjon. Det du ikke får vite om skolene i Hedalen i gamle dager - er det ikke verdt å vite. Du får til og med guiding inn i fortida. Til den tiden da alt var så mye enklere. Som for eksempel da det viktigste var å lære skjønnskrift og heimstadlære, og da læreren måtte oppsøke elevene og ikke motsatt. Men det aller viktigste var kristendomsundervisningen, og det var kanskje på den tiden at verden utenfor Hedalen nesten ikke fantes.

På Bautahaugen skifter de på med å steke vafler og ønske folk velkommen.
Ikke er det kjønnsdelte oppgaver heller, for er man gift med ildsjelene på Bautahaugen, så er man gift med Bautahaugen. Kanskje det er nettopp dette som gir Bautahaugen en egen ro og god stemning.

Kan du ikke yste?
Det tar bare sånn rundt regnet 10 timer. Hvis du starter tidlig på dagen så er du kanskje ferdig før det blir mørkt.
Men da har til og med osten blitt brun! Og før det  skal det jo mjølkes.
Men hvis du bare skal lage hvitost - tar det bare et par tre timer. Pluss ca. to måneder til "modning". Her er det visst ikke mulig å jukse med prosessen.
Oppskriftene finner du på hedalen.no under "Det historiske hjørnet".

På setra på Bautahaugen lager de både hvit og brun ost! Her hersker det sirlig orden. Alle kjørel er blankpusset og alle håndklær og kluter er brettet etter tellekantprinsippet. Og alle kluter og håndklær har hver sin funksjon. Det er stålkontroll. Her er det "linet" opp alt som skal til for å få 3,5 kilo brunost ut fra 30 liter melk – og det vil om lag si i fra kveldsmålet til tre Trønderkyr. Det er snakk om ekte varer.

Noen ganger må sjølveste setergutten hjelpe til. Det skal røres helt til det blir kaldt. Og det kan blir lenge- så varmt som det var på setra på Bautahaugen i dag.
(Setergutt: Ivar Lie)

2017-07-01
solveiglie1@gmail.com