|
TEKST: SOLVEIG LIE
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN
Bautahaugen er hele Hedalens kulturdestinasjon. Det du ikke får vite om
skolene i Hedalen i gamle dager - er det ikke verdt å vite. Du får til og med
guiding inn i fortida. Til den tiden da alt var så mye enklere. Som for
eksempel da det viktigste var å lære skjønnskrift og heimstadlære, og da
læreren måtte oppsøke elevene og ikke motsatt. Men det aller viktigste var
kristendomsundervisningen, og det var kanskje på den tiden at verden utenfor
Hedalen nesten ikke fantes.
På Bautahaugen skifter de på med å steke vafler og ønske folk velkommen.
Ikke er det kjønnsdelte oppgaver heller, for er man gift med ildsjelene på Bautahaugen, så er man gift med Bautahaugen. Kanskje det er nettopp dette
som gir Bautahaugen en egen ro og god stemning.
Kan du ikke yste?
Det tar bare sånn rundt regnet 10 timer. Hvis du starter tidlig på dagen så
er du kanskje ferdig før det blir mørkt.
Men da har til og med osten blitt brun! Og før det skal det jo mjølkes.
Men hvis du bare skal lage hvitost - tar det bare et par tre timer. Pluss ca.
to måneder til "modning". Her er det visst ikke mulig å jukse med prosessen.
Oppskriftene finner du på hedalen.no under "Det historiske hjørnet".
På setra på Bautahaugen lager de både hvit og brun ost! Her hersker det
sirlig orden. Alle kjørel er blankpusset og alle håndklær og kluter er
brettet etter tellekantprinsippet. Og alle kluter og håndklær har hver sin
funksjon. Det er stålkontroll. Her er det "linet" opp alt som skal til for å
få 3,5 kilo brunost ut fra 30 liter melk – og det vil om lag si i fra
kveldsmålet til tre Trønderkyr. Det er snakk om ekte varer.
Noen ganger må sjølveste setergutten hjelpe til. Det skal røres helt til det
blir kaldt. Og det kan blir lenge- så varmt som det var på setra på
Bautahaugen i dag.
(Setergutt: Ivar Lie)
2017-07-01
solveiglie1@gmail.com
|