Sist oppdatert: 27.06.2017 13:24

Vassfardagen

  TEKST: BJARNE BERG
BILDER: SIRI BERG STENSRUD OG ARNE G. PERLESTENBAKKEN


Det var liv og røre på Skrukkefyllhaugen i dag. Vassfardagen, som er blitt en årviss tradisjon på den gamle boplassen i Vassfaret, trekker til seg veldig mye folk fra fjern og nær. Vi antar at mellom 400 og 500 var innom dagens arrangement.


Spelmann Knut Myran

Værgudene var også på arrangørenes side i år, slik at det ble en trivelig opplevelse for alle. Det var aktiviteter for store og små, fiskekonkurranse, fuglekassesnekring, maling av masker og Vassfaquis, for å nevne noe.
Tradisjonen tro, åpnet spelemann Knut Myran det hele med å spille «Ruggslåtten».

Konservator Funn Audun Grøndal fortsatte med et foredrag om sitt forskningsprosjekt på brunbjørner i Sør-Norge. Prosjektet er basert på innsamlet materiale og skuddpremiestatistikk. Mye av dette materialet er samlet inn fra bjørner som er skutt her i Hedalen og Vassfaret. Et sammenfattet resymé fra dette foredraget komme senere her på siden.
Naturveileder Bjørn Henrik Stavdal Johansen holdt et fengende og morsomt foredrag om «Slagbjørner og andre skrøner». Han tok for seg bjørnen og andre store rovdyr sin plass i norsk folketro og overtro.

Storfint besøk ble det etterpå, når ho Berte Skrukkefyllhaugen fikk besøk av både Mikkjel Fønhus og han Gudbrand i Vassfarplassen. De hadde mye interessant å snakke om og mange historier å fortelle om både bjørn og andre hendelser i Vassfaret i gamle dager. Skikkelsene ble spilt av Grethe Laila Bakke Lien, Edvin Fossholm og Arnstein Kjensrud, fra Hedalen Ungdomslag.
Ungdomslaget vartet også opp med noen passende viser for en slik dag, noe som skapte god stemning blant publikum.

Vi håper og tror at alle som var innom synes de har hatt en trivelig og koselig dag i Vassfaret i dag.

Siri Berg Stensrud sine bilder:


Konservator Finn Audun Grøndal


Naturveileder Bjørn Henrik Stavdal Johansen i aksjon


Fra skuespillet der Berte, Mikkjel og Gudbrand møtes

Bilder Arne G. Perlestenbakken har tatt: