Sist oppdatert: 23.11.2017 18:56

20171123 VALLERSEN – rask sortering og identitet

 

SOLVEIG LIE 

Navnet "Avisa – Valdres" må være en digresjon. For den avisa som kom til Hedalen postkontor i 40-50-60-70-åra het bare  VALDRES. Og det var sjølveste VALLERSEN! Alle hadde Vallersen.
 

Det kunne være kortreiste nyheter som kunne virke ganske langreiste. De kunne starte på Bagn og fortsette oppover. Da kom nyhetene lenger og lenger unna. Der var det jo en helt annen verden – for lille Hedalen var vår lille verden.

 

Det var på den tiden vi ikke hadde bil og Bagn var et eksotisk sted som vi nesten aldri var. Dit var det veldig langt. Kanskje en hel dagsreise. Det kunne hende at den eneste drosja i Hedalen – et skikkelig Dollarglis- kanskje Chevrolet i fargene kremhvit og grønn- tok oss med til Bagn. Men det var i hvertfall ikke ofte.

 

I Hedalen hadde vi på den tiden "alt". Både tannlege og lege- og tre skoler. Tannlegen boret store nok hull så det skulle holde lenge. Og hva skulle vi med mer? Etter hvert ble det bare to skoler og så en- og så hadde vi til og med egen journalist! Han var journalist i VALLERSEN.

Han kjørte en beige-grå folkevogn og han kjørte veldig sakte og for å få  likevekt i bilen måtte den som satt på -  sette seg i motsatt hjørne av sjåføren- i baksetet. Det var som regel ikke mange. Men da ble det i hvertfall likevekt!

 

Han brakte med seg nyheter som vi slukte. På Posthuset sorterte vi posten med en gang den kom. I dag ville det kanskje kalles barnearbeid- men det tenkte vi slett ikke på – for posten kom klokka 11.00. Og her skulle det sorteres fort - for mange stod og ventet på Vallersen. Alle kjente alle og alle hadde Vallersen.  Det var på den tiden vi gikk på skolen annenhver dag. I tillegg til en kanal på NRK var dette nyhetene våre – og det var masse nyheter.

 

Men dette var nok også etter språkstriden.

Noen ville at skolene skulle lære oss nynorsk og andre ville ha bokmål.

Det splittet bygda for en stund- men det kan ikke huskes at noen var uvenner med noen. Og så ble det bokmål! Nynorsk ble sidemålet. Og nå ser det ut som om nynorsken er på vei rett ut.

Tenk å ikke lære nynorsk! Da kan man miste mange bokskatter i Norge.

Og salmeversene - de som ble pugget – de hadde jo nesten sitt eget språk. Hva skulle vi med det? Slikt er noe som kanskje ikke forstås før man har flere år bak seg enn foran seg.

I dag gjør Vallersen en skikkelig god jobb ved å bruke begge målformer. Nynorsk – hører med til vår identitet - norsk identitet og valdres-identitet.

Så Vallersen -må man ha. 

Solveiglie1@gmail.com

971 14 530