Sist oppdatert: 12.10.2017 05:53


Min vei til plaketten

  INGER MARIE GUNDERHUSET
 
Når du spør 4H’ere hvorfor de ble med i 4H, er svaret som regel det samme: Fordi alle ble med.

For det var, og er gjerne sånn, at du blir med på ting bare fordi alle vennene dine gjør det. Og mens åra går, så faller som regel noen bort, hvor andre interesser tar overhånd, mens de som blir igjen, går løpet fullt ut. Sånn var det også med meg, jeg meldte meg inn i 4H da jeg var ni år, rett og slett fordi alle andre gjorde det, og ni år senere takker jeg for meg med plaketten i hånda.

Ni år i 4H, og jeg har opplevd så mye bra! Alt fra aking i Fledda til nordisk leir i Finland, for mulighetene i 4H er enorme! Noe av det første du får være med på i Ildjarnstad 4H, er aking i Fledda. Dette er til dags dato en av mine favorittaktiviteter i 4H. I februar/mars hvert år drar klubben opp i Fledda med rattkjelker, spark og andre aketing, for å kjøre så fort som mulig ned bakken.

Det var alltid mange snille foreldre som hjalp til med å kjøre oss opp igjen, hvor litt av morroa var at vi skulle presse så mange som mulig inn i en bil. Når vi hadde kjørt noen runder, ble det felles grilling med masse god stemning før vi tok en siste tur helt ned til Sandaker.

I april var det tid for enda en av Ildjarnstads tradisjoner, bowling på Fagernes er også en kjær aktivitet for mange. I ei lita bygd som Hedalen har vi jo ikke sånt, så å få dra til Fagernes og bowle der var stor stas. Der fikk vi pizza, brus og noen runder bowling, igjen var det snille foreldre som stilte opp og kjørte.

Det var ikke bare bowling som var stas i april, det ble også arrangert storkurs på Valle for alle juniorer og seniorer, hvor du kunne bli med på alle mulige slags kurs. De har alt fra traktorkjøring, til sminkekurs. Jeg var selv på storkurs i 2013 og 2014, og lærte kjempemye hver gang. Arrangørene gjør en like bra jobb hvert år med å fikse morsomme og sosiale aktiviteter.

Det som definitivt har vært det største for meg når det gjelder 4H, er alle leirene jeg har vært på. Av alle de ni årene jeg har vært medlem, har jeg vært på leir åtte ganger, altså nesten hvert år! Leirlivet mitt begynte i Sjåk, det var det første året mitt i 4H, og som nybakt aspirant ble jeg med på en av de leirene jeg fremdeles har langt opp på favorittlista. Leiren var solfylt og sommervarm, vi koste oss med lek og moro. For oss nye var det hundrevis av inntrykk og mye moro vi skulle få med oss. Vi dro ut på de aktivitetene vi hadde valgt, og kom tilbake til leiren slitne og fornøyde. Virkelig den beste fylkesleiren jeg har vært på!


Fylkesleir Vinstra 2010

I 2011 var det tid for at Ildjarnstad 4H skulle lage leir! Alle medlemmene bidro på sine måter for å lage en kjempebra leir! Det ble en våt fornøyelse, siden det regna omtrent hele helga. Men det var arrangert mange bra aktiviteter, så helgen ble bra likevel. Det er definitivt lærerikt og minnerikt å få lov til å være med å arrangere leir.


Fylkesleir Vinstra 2010


Aktiviteten toving, Fylkesleir Sjåk 2009

I 4H er det litt slik at jo eldre du blir, jo mer kan du være med på. Når du har blitt 14, kan du også bli med på storleirer! Dette er virkelig noe av det som er det beste med 4H, du møter så mange bra mennesker fra hele landet, og du får lov til å reise rundt til alle Norges steder. Storleirer er landsleirer og nordiske leirer. Min første storleir var nordisk leir i Finland i 2015, her ble jeg kjent med folk fra både Finland, Danmark og IFYER fra helt andre land.

I 2016 var det landsleir i Oslo, denne leiren hadde utrolig mange kule aktiviteter, så å velge bare velge noen få var veldig vanskelig. I år var jeg på en ny nordisk leir, denne gangen i Østfold. Storleirer er ekstra stas siden hele Oppland blir en klubb, du får et fellesskap det er vanskelig å finne andre steder, og du blir godt kjent med alle.


Oppland 4H på nordisk leir i Østfold 2017

Inni all denne morroa, er det viktig å få inn litt lærdom og. Hvert år skal man velge seg en oppgave man skal jobbe med gjennom året. Oppgavene dreier seg om alt fra motorsag til baking, til fritt valg. Når du fullfører oppgaven din får du godkjent 4H året, og får et merke som symbol på dette, samtidig som du rykker opp i stigen til plaketten. Aspiranter, juniorer og seniorer har forskjellige krav til godkjenningen og er lagt opp slik at du skal jobbe litt hardere og lære litt mer jo eldre du er. Vi i Ildjarnstad er veldig heldige som har så mange evnenyttige og hjelpsomme folk i bygda, som gjerne stiller opp som oppgavehjelper for å hjelpe oss gjennom det. Uten oppgavehjelperne hadde jeg aldri vært der jeg er i dag.

4H har gitt meg opplevelser for livet, jeg har blitt kjent med mennesker som står meg nærmest i dag, og som sannsynligvis alltid vil stå meg nært. Jeg har lært kjempemye gjennom alle oppgavene jeg har hatt, og det er ikke akkurat negativt å kunne skrive på CV’en at jeg har fullført 4H løpet.

Selv om ni år i Ildjarnstad 4H er over, er ikke 4H’eren i meg død. Jeg har meldt meg inn i Opal 4H, som er alumnklubben til Oppland. Slik kan jeg fortsette å være med på leirer og aktiviteter i 4H, og bygge på de vennskapene jeg har fått. Sommeren 2018 skal Ildjarnstad 4H arrangere fylkesleir igjen, og jeg gleder meg skikkelig til å bidra til å lage en super leir igjen! Resten av Oppland skal få se hva vi er gode for!

Om du er i alderen 9–18 år og ikke er medlem av 4H, så syns jeg du skal melde deg inn med det samme. Du kommer til å lære så mye, oppleve så mye og møte så mange bra mennesker. Jeg kan garantere at du ikke vil angre. Og til dere som ikke er gamle nok enda, gled dere!

Tusen takk til både Ildjarnstad 4H, og Oppland 4H for ni fantastiske år.
Jeg lover å bli en ungdom med klart hode, varmt hjerte, flinke hender og ei god helse.