Sist oppdatert: 19.10.2017 06:26


201710  Verdibørsen bør være tilgjengelig for alle

  SOLVEIG LIE

 

Hvis du er så heldig som å ha fiber – men det er du kanskje ikke – men hvis du har det - så kunne du kjøpe deg en liten internettradio. Da kan du søke på radioprogrammer som du ikke fikk med deg da de gikk på lufta. Det samme kunne du gjort med tv-programmer. Men da må du jo ha tilgang til nett som må være fiber!
 

Et radioprogram som du kunne søkt på – hvis du hadde fiber- er for eksempel Verdibørsen – et program som har blitt sendt hver uke – midt på dagen - helt siden 90-tallet. Det er jo ikke alle som tar seg tid til å konsentrere seg om et radioprogram klokka 13:00, derfor kan man spare på Verdibørsen til kvelds. Eller til en annen dag. Verdibørsen tar for seg blant annet etikk og moral, og det er jo noe vi alle trenger. Her kommer som regel svært kunnskapsrike folk til orde.
 

På nettet ligger alle Verdibørser klare for alle - fra 2012. Det er bare å velge tema. Men for å høre på Verdibørsen - som kanskje ønskes av alle - må man ha tilgang til nett. Og det har du kanskje ikke. Og hvis du ikke har fiber så får du ikke betalt eiendomsskatten din heller, for den blir snart sendt bare digitalt. Alle regninger er jo nettbaserte, og ikke får du sendt inn ligningsattesten din heller - for den kommer - og må gå – snart bare over nett.
 

Norge er "verdens mest digitaliserte land"- heter det. Men det må være alle andre steder enn akkurat her. For her driver vi og graver grøfter for å legge ned kabel. Men bare på noen få steder. Hvorfor kan ikke kabelen gå i lufta slik at man blir ferdig – og slik at alle får det samme digitale tilbudet?
 

I Sør Aurdal kommune er det mørkt om kvelden nå. Å ikke satse på fiber er omtrent som at lyset går. Da sitter vi her uten å kunne orientere oss.

Det burde være en tankevekker at unger - uten tilstrekkelig nettkapasitet- ikke får den samme kunnskapen som unger får der det er fiber/nettkapasitet til hele familien. Og de som har det, tar det som en selvfølge.
 

Det burde være mulig at Sør Aurdal kommune satser på fiber til alle. Å kunne "nå alle plattformer" - tar unger med fiber- som en selvfølge. Men slik er det ikke her. For å lære noe må man ofte se bakover. Og for å finne kunnskap om hvordan det var før - må man ha fiber. Da kan man til og med høre på Verdibørsen når man vil og om hva man vil. Denne friheten til kunnskap ville vi hatt hvis vi hadde hatt tilgang til fiber for alle. Da kunne man for eksempel samlet seg rundt Verdibørsen og lært noe nytt. Men da må vi ha fiber. Det fortjener alle unger og unge og til og med gamle i Sør Aurdal. 

Solveiglie1@gmail.com