Sist oppdatert: 04.10.2017 21:24


Skummeltur på Bautahaugen
 

  TEKST: SIGRID HAUGEN
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

«Velkomen til museumsomvising med haugafolk, dauinger og skrikande skrømt! Valdresmusea arrangerer to skummelturer i år; på Bautahaugen i Hedalen laurdag 30. september kl. 17, og på Valdres Folkemuseum sundag 1. oktober kl. 17. Målgruppa er frå åtte år og oppover. Kom på eige ansvar, ta med ein vaksen.»

Slik lød invitasjonen fra Valdresmusea, og mange spente, både unger voksne, kom til Bautahaugen denne lørdagsettermiddagen. Det viste seg fort at turen slett ikke var så skummel som frykta. Derimot en fin historietime tilrettelagt for barn, MEN, ispedd noen skikkelige skumle overraskelsesmomenter.
Sjefen sjøl, Ole Aastad Bråten, stilte opp som forteller, og med seg hadde han Mari Ormberg og Espen O. Hårseth, henholdsvis formidlingskonsulent og konservator ved museet.

På museet er nå sommersesongen over, og etter hvert som folk flytter ut, flytter de underjordiske inn, ble vi fortalt. Og sannelig, etter som vi vandra rundt, opplevde vi både skrømt og haugafolk. Til sist kom svartedauden, som Pesta med både rive og sopelime.

Takk til Ole og co for opplevelsen. Vi håper dere vil komme igjen!

 


Ole Aastad Bråten, alias Elling Goplerud, forteller om Bautahaugen


Denne dama lider en ublid skjebne...


Fortellingen fortsetter ved bautaene


Samling i Liesstuggu


Men så...


Barna får lytte til langeleikens klokkelyd


Hva har skjedd her?


I fiskebua


I seterbua


Rundt seterbua skjer det skumle ting


Vandring videre mot Brakadokka


Huff, og huff, svartedauden kommer...


Og vandrer videre...


Takk til aktørene for en spennende museumsvandring!