Sist oppdatert: 24.09.2017 21:23


"Alle kjenner alle i Sør Aurdal"

 

SOLVEIG LIE

Det var overskriften på innlegget i Kommunal rapport den 20. september 2017 der rettssaken går i Valdres tingrett om hvorvidt oppsigelsen av rådmannen var gyldig eller ikke. En stor sak for de det gjelder. Kanskje er det mulig å se litt på siden av hvor kjent man egentlig er i Sør-Aurdal?

Før sa vi og skrev "De" til dem vi ikke kjente så godt. Det var en høflighetsfrase som skapte både respekt og litt avstand som ofte kunne være ok å ha. Denne formen å tiltale folk på, er nesten borte. Ifølge Wikipedia er slike formelle høflighetsformer blitt begrenset til "svært formell forretningskorrespondanse og enkelte andre formelle sammenhenger som f.eks. rettsvesenet."

Men dette kan ikke gjelde i Valdres tingrett og i valdreskommunene. For her er man stort sett på fornavn. Og ingen De´ser er sett så langt. Fornavn er jo tross alt bare en liten haug med bokstaver, mens etternavn ofte betyr noe og kan til og med si litt om hvem personen er. Og kanskje til og med litt om hvor man kommer fra.

Så hvor ble etternavnet av? Det var kanskje da det ble in å kalle lærerne ved skolen ved fornavn for her skulle det ikke være kadaverdisiplin slik som i gamle dager. Nå skulle læreren tiltales ved fornavn. Mye av disiplinen (som kunne være både negativ og positiv) ble borte. Gutter kunne plutselig gå inn med lue, og ingen behøvde å hilse på hverandre lenger. Dette har vel kanskje heldigvis endret seg noe. Er det ikke for eksempel litt viktig for neste generasjon at de vet at "Jens" heter Stoltenberg og har vært statsminister og at faren heter Thorvald Stoltenberg – med lang erfaring i norsk politikk?
Eller kanskje det er slik i Sør Aurdal- at alle kjenner hverandre så godt at vi ikke trenger etternavn? Da kan linjene bakover bli veldig korte og vi blir historieløse. Da har vi mistet en nødvendig dimensjon.

Deler av storpolitikken er helt på høyde med Valdres tingrett. Der er det bare én Donald, én Erna og én Jonas, og han der Jens – han med en far som "alle" kjenner.

Men derimot i motsetning til Valdres tingrett - er det en som heter Vladimir. Det er ikke en avis eller et nyhetsprogram som tiltaler Vladimir for Vladimir. Her gjelder etternavnet. Og det navnet betyr alt.

Hvorfor ikke rydde litt i bekjentskapskretsen og tiltale folk med både fornavn og etternavn og dermed med litt mer respekt? I hvert fall burde det gjelde i rettssaler og også i skolen og andre offentlige steder.

På samme måte er det en fordummende retorikk å kalle selveste statsministeren i Norge ved fornavn. For ikke å snakke om sjølveste kongen.

Hvis det er slik at det er litt vekst og innflytting til Sør Aurdal kommune- er det nok noen som ikke kjenner alle. Da kunne vi kanskje starte med å tiltale folk med hele navn og ikke bare med halve navn. Og med all respekt.

solveiglie1@gmail.com