Sist oppdatert: 27.09.2017 17:14


Generasjon prestasjon

  KRISTIN STRANDBRÅTEN ILDJARNSTAD

Å ha en trygg og god plass å vokse opp er viktig for alle mennesker. Hedalen er et godt eksempel på en god bygd å vokse opp i. Samholdet i bygda vår er unikt. Jeg har hatt en god oppvekst i trygge omgivelser i Hedalen, og jeg ser tilbake på mange gode minner gjennom barneårene som har gått.

Mamma og pappa valgte å skille seg tidlig i livet mitt, noe som på godt og vondt har gjort meg til det menneske jeg er i dag. Det er rart hvordan verden har blitt. I dagens samfunn har det blitt vanlig å vokse opp som skilsmissebarn. Noen kan oppleve dette som en lettelse, mens de fleste tar det tungt. Felles for alle er at livet blir annerledes. Mamma og pappa valgte begge å bosette seg i Hedalen, noe jeg er takknemlig for. Jeg flytta hver eneste onsdag i mange år, men på den positive siden fikk jeg bo i den samme bygda og vokse opp i det samme miljøet.

I Hedalen blir vi i ung alder forberedt på å måtte flytte ut av bygda etter grunnskolen for å fullføre videre studier. Hybellivet gjør at vi tidlig lærer oss å bli selvstendige. Vi må ta egne valg, og vi må takle utfordringer i hverdagen på egen hånd. Å flytte på hybel er en stor forandring, og overgangen fra ungdomsskolen til videregående blir større enn det den allerede er. Hybellivet gir mye glede og mange gode minner, selv om det er noen utfordringer med å flytte hjemmefra.

Det stilles store krav til dagens ungdom. Vi skal prestere og gjøre vårt beste på skolen hver eneste dag. Det krever mye tid og energi. Ungdom har alltid opplevd et prestasjonspress, men vi er imidlertid den første generasjonen som vokser opp med sosiale medier. Hver eneste dag ser vi visuelle oppdateringer om perfekte liv og gode prestasjoner, og det gjør det vanskeligere for oss ungdommer å være fornøyde.

”Alt var bedre før i tiden” er det mange som mener, men er det egentlig noen grunn til klage på dagens ungdom? Dagens ungdom drikker mindre alkohol, ruser seg mindre, deltar  mindre i kriminelle handlinger, trener mer, tar mer utdanning, og har bedre forhold til foreldrene sine enn tidligere målte generasjoner. Ungdommen i dag har et stort press på seg til å lykkes i livet, og det jobbes hardt hver eneste dag for å få det til.

Hvorfor har vi det ikke bedre når vi har det så godt? Vi har gratis grunnskole og videregående skole, vi har gode levevilkår, vi har et godt og velfungerende helsevesen, vi har mat å spise hver dag, og vi har en egen seng å sove i hver kveld. Vi har alt vi trenger, og litt til. Vi har det så bra at vi glemmer hvor godt vi har det, og likevel tar vi ting for gitt. Store deler av Norges befolkning lever i luksus, og selv om vi har en tung dag på skolen eller en krevende dag på jobben, må vi ikke glemme hvor heldige vi er som får vokse opp og bo i et av verdens rikeste land.

Erfaringer tilsier at uansett om jeg befinner meg noen minutter eller flere hundre mil unna Hedalen, er det alltid like godt å komme hjem igjen.
”Det finn’s så mange steller, men Hedal’n er nå best.”