Sist oppdatert: 03.09.2017 17:55


Hedalen helselags høsttur for pensjonister

  TEKST: SIGRID HAUGEN
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

Høstturen gikk i år til Kistefos-museet på Jevnaker. Bare en god times kjøring fra Hedalen finner vi denne store attraksjonen, som i 2016 hadde mer enn 45 000 besøkende fra inn- og utland.

Kistefoss er en unik kombinasjon av industrihistorie, kunstopplevelser og fornøyelsespark. Den utendørs skulpturparken teller nå 37 installasjoner, de siste åra har det kommet et nytt kunstverk hvert år. I 2016 kom publikumssuksessen «Veien til stillhet», av den danske kunstneren Jeppe Hein.

Årets skulptur, «The Ball» er det kunstneren Ilya Kabakov som står bak. En innendørs kunsthall har ny utstilling hvert år. I år heter kunstneren Louise Bourgeois. Her hadde vi omvisning med guide, og det var nok en fordel for å kunne forstå noe av det kunstneren ville uttrykke gjennom de ulike teknikkene og motivene.

Guiden tok oss videre med til Industrimuseet, som med stor entusiasme formidlet historien om arbeidet som foregikk på tresliperiet.

A/S Kistefos Træsliberi ble etablert i 1889 av konsul Anders Sveaas. Tresliperiet produserte tremasse som ble brukt i den europeiske papirindustrien. Produksjonen stanset i 1955, men det meste av maskiner, inventar og utstyr ble stående igjen i sitt opprinnelige element da maskinduren stilnet. Dermed kan vi i dag få et unikt innblikk i hvordan et slikt anlegg fungerte.

 
Anne i fontenen på Kistefos

 

Fra Kistefos gikk turen via Hønefoss til Krøderen Kro. Her ble vi servert en nydelig middag – hjortegryte og dessertbuffet – i naturskjønne omgivelser. Et spisested som gir en lyst til å komme tilbake.

På veg oppover Hallingdal besøkte vi også grava til Berte Skrukkefyllhaugen på kirkegården i Flå.

Som på mange turer før satt «Gulle» ved rattet, og tok oss trygt heimatt via Nesbyen og Teinvassåsen. At Gulle karakteriserte den tradisjonelle høstturen med Hedalen helselag som et av årets høgdepunkter, tar vi til oss og gleder oss allerede til neste tur. 


På kafeen på Kistefoss ble det servert rundstykker og kaffe


Reidar inspiserer en gammel høvelbenk


Oldefar til nåværende eier


Herene samlet seg ved en ferm dame ;-)


Damene fant det mer riktig å bli fotografert ved en teddybjørn


d


Ved starten av sliperiet


Ferdig papp


Her kom vann til turbin inn


Mari ved et speil


God middag på Krøderen Kro


Ved Flå kirke


Ved grava til Berte Skrukkefyllhaugen