Sist oppdatert: 01.11.2018 19:19

#LoveIsLove

 

MAGNHILD HUSEBY BOLSTAD

 

Dette året har det vært arrangert rekordmange Pride-parader i Norge. I Innlandet har både Hadeland, Brumundal og Hamar hatt sin Pride. I Volda ble det arrangert Bygdepride med stort oppmøte. De kalte det en maktdemonstrasjon for kjærligheten. De ønsket å vise at bygde- Norge ikke henger etter, men har varme og inkluderende bygdesamfunn.

 

Norge ble i 2017 kåret til det 2. beste landet i Europa når det gjelder situasjonen for LHBT-personer. Kåringen blir foretatt av ILGA som jobber med å forbedre LHBT-rettigheter i Europa. Dette viser at mye riktig blir gjort, men organisasjonen peker særlig på at Norge kan bli bedre på tiltak mot hatkriminalitet.

 

Så trenger vi Pride og alt fokuset på dette? Svaret er JA!

 

 

Vi ser stadig nyhetssaker som bekrefter at vi ikke har kommet langt nok når det kommer til aksept for folks rett til å elske hvem de vil. Tidligere i år kunne vi lese at medlemmer i KRF melder seg ut fordi en av deres  stortingsrepresentanter, som også er prest, vier deres homofile kommunikasjonssjef. Hyttenaboer i Kristiansand gikk i sommer til lokalavisen fordi en hytteeier heiste regnbueflagget. ”Flagget skjemmer ut og stempler hele øya”  ble det sagt. Vi kan lese nyhetsartikler om homofile som blir slått ned på byen eller slengt hat-kommentarer etter på gata. Ordet «homo» er fortsatt et mye brukt skjellsord i Norge.

 

Vi har ikke kommet langt nok i Norge når det gjelder folks rettigheter til å elske hvem de vil. Holdningsarbeid må jobbes med kontinuerlig og det må holdes varmt.  Bevissthet hos hver og en er avgjørende for at fordommer, hat og intoleranse ikke får grobunn. 

 

Hvordan er det for LHBT- personer å bo i Valdres? Vi vet at det fremdeles er mange som flytter fra små steder fordi de ikke føler de kan være åpne og leve som hele seg. Jeg hører historier om dette også i Valdres. Noen føler at bygdene ikke er store nok for dem.

 

Vi må vise at vi er sammensatt av åpne og inkluderende lokalsamfunn. Valdres skal være et sted med muligheter og plass for alle.

 

#LoveIsLove

 

Magnhild Huseby Bolstad 

 

 

Kilde

 

LHBT er en forkortelse brukt som samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.