Sist oppdatert: 08.11.2018 06:18

Kule kids koder og forsker

  SONJA BORDEWICH

Vi deltar den 10.11. på First Lego league turnering i Gjøvik
.

Kodeklubben Valdres deltar med to juniorlag (6–9 år) og to seniorlag (10–16 år) på årets Lego leagueturnering i Gjøvik førstkommende lørdag. Juniorene har forsket på hvordan det er å leve og bo på månen, mens de mer erfarne kodekidsa har forsket på hvordan det er å leve og bo i verdensrommet.
 

Team Lost in space:
Fra venstre nederste rad: Magnus Venåsen, knut Kvåle Garthus, Ola B.Strøm, Elias Hansebakken. Fra venstre øverste rad: Harald Ruud, Oskar Venåsen og Haakon B.Strøm
 

Space cows.
Fra venstre, fremste rad: Mikael Øvergård, Vemund Lybekk, Eivind Lie. De to bakerste fra venstre: Sivert Gabrielsen og Lars Kvåle Gart
hus.
 

Sivert Gabrielsen og Mikael Øvergård trener på robotkjøring
 

Vi hadde fire fra Kodeklubben Valdres med på deonebyggerkurset på Juniorhack, her ser du Haakon B.Strøm og Harald Hougsrud som bygger dronen sammen med en annen gutt fra et annet sted i Norge.
 

TEKNA sponset programmeringskurs til Kodeklubben Valdres. Her er kursleder Eirik Ditlefsen Gaarde fra Vitensenteret Gjøvik igang med juniorene. Fra venstre Oliver Hildonen, Maikel Klepzig Lilleengen og Kristian Fossholt, bakom Kristian står mor Lena Fossholt.
 

Her er Hanna og Nora Acatrinei igang med å programmere sin Wedo-robot som de skal ha med på sin presentasjon på First lego league junior med laget sitt Måneklubben.

 

Det er TEKNA som sponser deltakelsen, Kreativitetsakseleratoren og Nord–Garthus gård sponser lokaler å møtes i, Sparebankstiftelsen Hallingdal Valdres sponser utstyr, og foreldrene sponser og disker opp med pasienter, bidrar med kjøring og er stort sett tilstede når vi møtes til kodeklubb–aktivitet.

Barna er utrolig flinke, de presterer godt, og i morgen torsdag 8.11, har vi generalprøve og barnas kafé – da skal barna markedsføre det de har jobbet med. Vi har lagt vekt på å få med nye kule kodekids i år, og det har vi fått til. Det er gledelig – nye vennskap etableres.

Det har vært gøy, vi har lært mye, vi har hatt programmeringskurs sponset av TEKNA – det kom en kursholder fra Vitensenteret i Gjøvik på besøk til oss og lærte oss at programmering egentlig er matte, og at matte er skikkelig gøy! Nå forstår vi hvordan vi skal programmere roboten for å løse oppgaver på legobordet. Du kan lese mer om alt som skjer på www.hjernekraft.org

Det ene laget heter Traktorastronautene – det er en liten gruppe kodekids som aldri har vært med før, men det skulle man ikke tro, de har funnet en måte å løse problemet med ikke noe vann på månen, og hvis mennesker skal leve der, må de ha vann. Den andre gruppen av juniorer kaller seg for måneklubben – de har funnet ulike problemer knyttet til det å bo og leve på månen – og de har laget mange ulike løsninger – de vil i alle fall ha med seg en grill til månen – men de sier at de ikke helt trenger tannlegen på månen.

Det ene seniorlaget heter Space cows, det andre heter Lost in space. Space cows har forsket på sikkerhetssystemer på romskipene. Det er for farlig dor mennesker å reparere ting selv på utsiden av romstasjonen. De har laget en løsning som gjør at dette kan utføres enda bedre og mer sikkert for astronautene ved hjelp av droner, fixehansker, robotarmer, kapsler på skinner og høyteknologisk kamera som astronauten bruker vr–briller dor å se på hav kameraene filmer.

Det går ganske enkelt ut på at astronauten sitter inni en bombesikker kapsel som går på skinner utenfor romstasjonen – den er godt fester til romstasjonen – den er laget i resirkulerbart materiale.
 
Det andre laget, Lost in space, har forsket på ensomhet i verdensrommet – når en astronaut skal være i verdensrommet veldig lenge, det tar jo neste 300 dager å reise til mars! Så er det ganske sikkert at astronauten vil savne familien sin her hjemme på jorda – og de vanlige tingene, som for eksempel å gå tur med hunden. Ved hjelp av VR–teknologi, gode robot–avatarer nede på jorda – så kan det hende at ensomheten ikke blir så voldsom.

Barna i kodeklubben deltar på lørdag i Gjøvik, men aller først skal de ha Barnas kafé for å samle inn penger til Kodeklubben Valdres, og kose seg litt sammen med familien sin som da kommer og er publikum når de skal ha generalprøve på sine presentasjoner – barnas kafé er førstkommende torsdag i nabohuset til vårt hovedkvarter – nemlig i Garthus sitt grendehus, Soltun. Det blir trivelig – og litt spennende å få teste sine ideer på et publikum andre enn hverandre og veilederne. De trenger å øve seg dør de reiser på den ordentlige turneringen.

Det går an å følge med på turneringen via streaming som studenter ved NTNU, høyskolen i Gjøvik ordner med. Følg med på www.hjernekrft.org, eller på facebooksiden First Lego League Gjøvik, så blir det nok mulighet for å følge dette live.