Sist oppdatert: 18.04.2018 17:46

Sliter du med dårlig nettfart?

 

ARNE HEIMESTØL

 

Det kan være flere årsaker til at nettfarten ikke er som en håper. Her kommer jeg med noen tips til hva du kan gjøre.

 

Det finnes flere måter å koble seg opp mot Internett. Mange har fortsatt ADSL og kobler seg opp via telenettet. Noen har radioforbindelse levert av Eidsiva bredbånd. Andre bruker mobilt bredbånd fra Telia Sonera eller Telenor, og vel 100 husstander/bedrifter i Hedalen har fiberoppkobling.

 

Det første du må sjekke, er hvilken nettfart du betaler for. Hvis du har ADSL, kan du ikke forvente høyere opplasting enn 0,6 mbits. Nedlastingsfarten i Hedalen er typisk 2–10 mbits, og den avhenger av kvaliteten på linja, avstand til sentralen og hvor mye trafikk det til enhver tid er.

 

De som har fiber, skal ha like stor ned- og opplastingshastighet. Det samme kan en forvente på mobilt bredbånd.

 

Ruteren
De fleste har en boks/ruter som kommuniserer med leverandøren. Hvis du vil sjekke nettfarten, kobler du en datamaskin til ruteren ved hjelp av kabel. Dette er den sikreste måten å måle om leverandøren leverer det du betaler for.

 

Når maskina er koblet til, åpner du siden Nettfart.no. Her kan du teste ned- og opplastingshastigheten. Gå til denne siden. (Kommer opp i ny fane.)

 

Her i huset har vi fiber, og jeg betaler for 50 mbtis ned og opp. Testen jeg tok i skrivende stund, viste 54,9 mbits ned og 51,0 mbits opp – altså bedre det jeg minimum kunne regne med.

 

Hvis denne målingen viser for dårlig resultat, bør du ta kontakt med tjenesteleverandøren.


Trådløs forbindelse
Mange bruker trådløs forbindelse til én eller flere rutere i huset. Når avstanden fra en enhet til ruteren øker, reduseres nettfarten. Det samme bidrar tykke vegger, skap, betong og annet til.
 

Test nettfarten ulike steder i huset ditt ved hjelp av nettbrett, bærbar datamaskin eller mobiltelefon. Alle disse duppedittene har en nettleser du kan bruke for å komme til www.nettfart.no.

 

På denne måten kan du finne ut hvor det lønner seg å være når du skal bruke nettet. Vil du ha bedre nettfart andre steder enn ved ruteren, er det mulig å få det til ved hjelp av ulike typer forsterkere.


Eksempel på måling med gammel Ipad like ved ruter her i huset: 32,5 ned og 23.2 opp. Én etasje opp og på motsatt side av huset var nettfarten helt nede i 6 opp og ned – vel å merke etter at den ekstra trådløse ruteren jeg har der, var koblet ut.

 

Råd
Har du dårlig og ustabil nettforbindelse, vil fiber gjøre susen. Det finnes ikke noen mer stabil og bedre nettforbindelse enn det.