Sist oppdatert: 26.04.2018 21:14

Fiberutbygging i Valdres

 

SOLVEIG LIE

 

Hvorfor er det så forferdelig vanskelig å få lagt ut fiber i Valdres? Ønsker bygdene i Valdres seg et enda større skille mellom by og land?  Det ser ut som om det aldri skal bli umoderne å snakke om fiber i Valdres.

Det som kan hende – er at det bor mange gamle folk i bygdene, og som ikke skjønner at fiber er viktig å ha. For fiber er ikke så viktig for dem. Men da må de nesten skjønne at fiber er viktig for alle de som kommer etter. Fiberutbygging er det samme som bygdeutvikling. Stopper fiberutbygging – stopper bygda.

Slik sett – kan den gamle generasjonen være en sperre for ny og frisk satsing i bygdene våre. Til gamle folk: Skjerp dere! Prøv å forstå hvor mye fiber kan bety for framtidig bosetting. Det er de unge som eier framtiden!

– Det er nå viktig at folk stiller seg solidarisk. Når mange bestiller, kan vi dele på utgiftene og få bestilt til mange, sier Heimestøl i avisa Valdres.

Det harmonerer ikke helt med at bare 72 av 175 husstander i Hedalen Nord har meldt sin interesse. Gikk det solidariske samfunnet vårt i vasken rett etter krigen? Det kan se slik ut.

Kostnadene for fiber til hus har til nå vært - inntil kr 10 000 i etableringskostnader. Hvis alle er med på å etablere fiber til eget hus, behøver de som ikke vil ha fiber inn i huset – ikke å koble seg på. Og selv om man er "minstepensjonist" har vel alle råd til denne investeringen for framtidig bygdeutvikling?

Men så er det slik at ikke alle eiendommer ligger like tett på riksveiene. Avstander mellom folk er vi godt kjent med i Sør-Aurdal.

I 1950-52 greide de å strekke ledninger med strøm nedover og oppover til hvert eneste hus – uansett hvor langt huset lå fra hovedvegen.
Hvorfor greier vi det ikke i dag med fiberkabler?

Sør Aurdal kommune fikk 9,5 mill. rett i kassa i eiendomsskatt i fjor og får enda mer i år. Det er vanskelig å se at ikke noe av dette kunne gå med til å sikre alle husstander i kommunen fiber.

Da ville det blitt mindre forskjeller for alle – på folk- på bygder og på by og på land. Og til og med vekst i folketallet kunne vi håpet på. For yrkesaktive folk vil ikke bosette seg i bygder uten sikker tilgang på fiber.

Hvorfor er det så fryktelig vanskelig å få lagt ut fiber i Sør Aurdal? Skal det spares penger, eller skal det tjenes penger?

Kommuner som sparer på infrastrukturen, har en veldig lang vei å gå – for å spare penger gir null vekst men å tjene penger bidrar til vekst. Vil vi ha vekst? Og hvorfor skal det ta så lang tid?

Solveiglie1@gmail.com