Sist oppdatert: 14.08.2018 14:59

Veståskapellet 50 år

 

TEKST: GUNVOR HEIENE
BILDER OG VIDEO: ARNE G. PERLESTENBAKKEN


Menighetene i Bagn og Reinli, og folk fra andre menigheter i Sør-Aurdal, viste sin kjærlighet til Veståskapellet da de fylte kirkerommet, og litt utenfor, til festgudstjeneste søndag, 12. juli for å markere at det er 50 år siden kapellet ble vigslet av biskop Alex Johnson.

 

 

Biskop Solveig Fiske holdt prekenen, og prost Carl Philip Weisser, tidligere sokneprest Helge Hartberg og nåværende sokneprest Signe Kvåle delte på liturgien. Kantor Anders Løberg med litt hjelp av Ole Kristian Nyhagen på trompet, sto for musikken. Bagn og Begnadalen musikkorps spilte noen stykker ute i pausa mellom gudstjenesten og festprogrammet etterpå.

Festdag
Jubileumskomiteen hadde lagt ned et stort arbeid, og de lyktes virkelig med å gjøre dagen til en festdag. Kapellet var fint pyntet med oppsett av brisk på alteret, og bord og utvendige vegger var dekorert med fine kranser av brisk, ja, til og med doveggen var pyntet med briskekranser!! Kirsten Langedrag hadde laget dekorasjonene.

De hadde fått låne ølteltet til Bagn idrettslag for å få mer plass til folk, og det var montert høytalere i teltet slik at de som satt der, kunne få høre det som foregikk inne i kirken.

Festmat
Etter gudstjenesten ble det servert rømmegraut og spekemat og bløtkake og kaffe til alle sammen. I pausa var det åresalg, men de hadde dessverre ikke nok årer, så vi fikk bare lov å kjøpe en åre til 50 kr pr. person.

Mange innslag
Festsamlinga etter pausa begynte med at Ole Kristian Nyhagen spilte noen stykker på bukkehorn. Nesten utrolig at det går an å få til slik fin musikk i et bukkerhorn!

Svein Thorsrud hadde et historisk tilbakeblikk på hvordan kapellet ble til og nevnte bl.a. sokneprest Reidar Nielsen og «Den glade kasserer» Ingvar Koppervik som viktige pådrivere i det arbeidet. To av barna til Nielsen var til stede på jubileet, og mange av etterkommerne til Ingvar Koppervik var også der. Hans datter, Astrid Jodalen, holdt en tale der hun fortalte om farens entusiasme og sentrale rolle i å samle folk til seterstevne i området også før kapellet ble bygd. Helge Hartberg fortalte om aktiviteten på Veståskapellet mens han var sokneprest i Sør-Aurdal.

Musikalske innslag i programmet var sang av Bagn barnekor, langeleikspill av Solfrid Olmhus og Anniken Thorsrud, og gitar og sang av hytteprest Øystein Frivold.

Tidskapsel
Til slutt ble det laget en tidskapsel i form av et fint skrin der det ble lagt ned forskjellige ting som ikke skal tas fram før om 50 år, - ved 100-årsjubileet til kapellet. Der ble det bl.a. lagt tegninger laget av barn i 3. kl. på Bagn skole, biskopens preken, Svein Thorsruds historiske tilbakeblikk og hilsener og bilder som folk hadde lyst til å legge ned der. Til slutt ble skrinet låst med to låser og nøkkelen lagt i en konvolutt som skal oppbevares på kirkekontoret de neste 50 år.

 


Ola Thorsrud ringer inn til gudstjeneste

 


Helge Hartberg, Signe Kvåle, Carl Philip Weisser og Solveig Fiske

 


Fra inngangsprosesjonen


 


Fra inngangsprosesjonen

 


Svein Thorsrud spilte på lur

 


Kirken var fullsatt

 

 

 


Prost Weisser ledet gudstjenesten

 


Biskop Solveig Fiske holdt preken

 


Helge Hartberg deltok i forbønnen

 

 


Ole Kristian Nyhagen

 


Kantor Anders Løberg
 

Solveig Fiske, Signe Kvåle, Carl Philip Weisser og Helge Hartberg

 


Rømmegrøtservering

 

 

 

 


Bløtkaker ble også servert

 

 


Bagn og Begnadalen musikkorps

 

 

Svein Thorsrud tok for seg kapellets historikk

 


Prost Weisser ledet vekselssang

 


Bagn barnekor

 

 


Ole Kristian Nyhangen spilte på bukkehorn

 


Anniken Throrsrud Lid og Solfrid Olmhus spilte på langeleik

 


Hilsen fra Hartberg

 


Sang og gitar: Øystein Frivold, hytteprest

 


Tidskapselen inneholder blant annet barnetegninger som sier noe
 om hvordan det skal være om 50 år

 

 


Tidskapselen


 

 

 

Karl Thore og Inger Marie Nilsen

 


Hovedkomiteen