Sist oppdatert: 04.08.2018 09:35

Vil starte gårdssalg av honning

 

ARNE HEIMESTØL
 

Han jobber på Hedda Hytter, er engasjert i Fosstopp-prosjektet og tilbyr hundespannkjøring. Nå har allsidige Andreas Nilsson (Ante) på Vestre Grøv i Hedalen startet med honningproduksjon.

 


Ante, som har jobbet med turisme, vil ha mer å tilby både bygdefolk og tilreisende

 

Opplæring i den nye virksomheten har han fått via YouTube. Ante spurte Nils og Anne Garli om å være hans mentor og hjelpe ham i gang, da han mente han hadde mye å lære. – Det endte med at alle tre er i gang med honningproduksjon.

I mai var Ante klar til å starte opp med den nye aktiviteten. Da kjøpte han bikuber og 10 000 bier i Fredrikstad. Nå er det et yrende liv i tre kuber, og han har allerede slynget 40 kg med sommerhonning. Før vinteren håper han å kunne hente ytterligere 40 kg med velsmakende lynghonning fra kubene. Målet er å ha inntil 10 bikuber i drift i årene som kommer.

 

Kortreist mat
Etter hvert håper Nilsson å kunne selge "Fin honning", som er navnet Alve (2 1/2 år) har gitt på sommerhonningen, og lynghonning.

 

Honning blandet med enten molte, sjokolade eller valnøtter smaker godt, og kan tilbys i små gavepakninger. Ante ser også for seg et samarbeid med Jan Warberg, som har startet produksjon av flatbrød på steinovn i det gamle bakeriet på Flisstad.

 

Travelt liv
Nilsson har stor respekt for biene og gjør det han kan for at de skal ha det best mulig i kubene. De to nederste seksjonene i hver kube er ynglekasser. Her holder dronningen, som kan leve 6–8 år, til. Den sørger for produksjon av egg. Disse klekkes etter 2–3 uker. Arbeiderne, de som skaffer honning til kuben, har et kort og travelt liv. Det er vanligvis over etter omtrent tre uker.

 


Ramme full med honning hentet fra kube

 


Nærbilde av arbeidere

 

De øverste seksjonen i kuben er skattkister. Biene samler nektar i blomstene og lagrer den i cellene, hvor den omdannes til honning. Når den er moden, forsegles den med bivoks.

 

Noen arbeidere overvintrer sammen med dronninga i tette kasser. Her lever de til vanlig av sukkervann, men Nilsson kommer også til  å la dem få honning som de selv har lagret i sommerhalvåret.

 


Nyslynget honning med voks i

 


Nyslynget honning på klemflasker

 


Sommerhonning som er rørt til smørbar konsistens