Sist oppdatert: 14.12.2018 16:27

20181214 Bygdepolitikk på sitt beste

  SOLVEIG LIE

I dag kunne NRK melde om at det blir bevilget 5,1 milliarder til vegsikring på en relativt kort vegstrekning på Vestlandet. Dette er Norge på sitt aller beste!

Hvor mange nullere er det? Det er 5,1 000.000.000. Det er 9 nuller.
For det skulle vel bare mangle at ikke Norge – som har så mye penger – ikke skulle sørge for at bygdene i Norge blir ivaretatt. Og det blir denne bygda på Vestlandet – med kanskje bare 3000 mennesker.

I Norge er det mange bygder. Bygder som vi har et forhold til og som har befolkningsnedgang og nedgang i inntekter og må snu på hver krone og alt er så fælt.

Den rådende økonomiske modellen er slik at alt skal lønne seg. Men i en periode kan ikke "alt lønne seg". Da må staten faktisk inn å bevilge penger slik at bygdene får leve – slik som denne bygda på Vestlandet med 9 nuller.

I stedet for å sende milliarder ut av landet som ofte havner i lomma på diktatorer i Afrika – og som ikke gir kvinner noen som helst rettigheter – kan staten bevilge penger til distriktene i Norge. På den måten kan staten bevilge et par milliarder til Sør Aurdal kommune slik at vi får både et flott kulturhus på Bagn, skoler i alle bygder og god eldreomsorg for alle. Og levende bygder.

På Søndagskolen lærte vi at "Det er saligere å gi enn å få". Det har staten endelig skjønt ved å gi 5.1 milliarder til bygda på Vestlandet. Og det staten får igjen – er levende bygder. Det er tross alt bygdene – Norge er tuftet på. For hva er Norge uten levende bygder?

Solveiglie1@gmail.com