Sist oppdatert: 18.02.2018 21:34

Si meg hvor du kommer fra, og hvor du bor, så skal jeg si deg hvem du er

 

SIRI RUUD
 

Det finnes mange merkelige myter, også mange i vårt eget land. De kan være seiglivede og vanskelige å få hull på. Mange myter knytter seg til hvilke personlige egenskaper folk har etter hvor de kommer fra.

Myten ‘Si meg hvor du kommer fra og hvor du bor’ lever ennå i beste velgående. Bare tenk på vestlendingene som er så forferdelig glade i å tjene penger og spare dem , og de har ingen penger å gi bort. Eller nordlendingene som banner og sverter, eller trønderne som gjerne forteller morsomme skrøner hele tiden. Vi lever også med myter om våre naboland. Danskene er så blide og hyggelige , og svenskene er så arrogante.

Vi vet jo godt at disse mytene ikke stemmer, men allikevel har vi en tendens til å gruppere mennesker i båser. Med fare for å fornærme noen, så kan jeg bruke mitt eget hjemsted som et illustrerende eksempel. Vi bor i Bærum kommune, og de aller fleste av de ca. 150 000 innbyggerne som bor her, er innflyttere slik vi er. Magnar kommer fra Hedalen, og jeg kommer fra Oslo. Vi trives riktig godt i Bærum. Her bor det mange hyggelige mennesker, og vi har et trygt nabolag der vi kjenner mange.

Men det kan enkelte ganger være utfordrende å fortelle folk utenfor Bærum at vi er bæringer. Årsaken er nok ikke den at vi begge kommer utenfra. Reaksjonen fra andre utenforstående er gjerne: BÆRUM, BLÆRUM.

Det er ikke så lett å for oss å forstå at folk utenfor Bærum tror og mener at her i bygda har vi stappfulle lommebøker, fete formuer, og vi krangler om alt, og her bryr vi oss kun om oss selv. Myter oppstår ikke av seg selv. Noen, ganske få, har gitt bygda vår et dårlig rykte. Det er trist, men slike innbyggere finnes overalt. Myten vil ha det til at slik lever alle bæringer. Dette er tull og kunnskapsløst.

Media henger seg på. For noe uker siden hadde VG en tre-siders reportasje fra et nabolag på Nesøya. Det ble understreket at dette nabolaget på Nesøya ligger i Bærum. Det virket som om det var viktig å påpeke at disse naboene på Nesøya eide kjempevillaer, dyre biler og hytter og brukte mye tid og penger på å krangle om høye tujahekker og retten til innkjørsler. Rettsaker pågår.
Men det er en ting som ikke stemmer, og det er at Nesøya tilhører ikke Bærum. Nesøya ligger i Asker. Samma det, tenker du kanskje, men det er slett ikke samma det. Dårlig omtale gjør noe med oss.

HVA VIL JEG MED DETTE ? Jo, jeg ønsker at vi slutter med å plassere hverandre i båser, og at vi slutter med å vurdere hverandre etter hvor vi kommer fra og hvor vi bor, hvordan vi prioriterer og hvilke liv vi lever så lenge det ikke går utover andre. I en tid der vi ofte får naboer og kolleger fra andre steder enn Norge bør vi bli rausere og bli flinkere til å se hverandre uten mistenksomhet. Jeg ønsker at vi lærer oss til å akseptere hverandres forskjellighet som noe positivt, at vi lytter til andre enn oss selv og at vi legger bort trangen til selvhevdelse. Men kanskje dette er helt virkelighetsfjernt?

Til slutt en liten sak som jeg synes passer bra i denne sammenhengen. Jeg hørte for noen dager siden en reportasje på NRK fra Nord- Vestlandet om nabostriden mellom Molde og Kristiansund. Denne konflikten dreier seg ikke først og fremst om hvor det nye sykehuset skal ligge. Nei, striden går mer enn 200 år tilbake og handler om kulturforskjeller. I følge NRK så mener moldenserne at folk i Kristiansund er vulgære og folkelige , men folk i Kristiansund synes at innbyggerne i Molde er snobbete og opptatt av finkultur.
Det er ca. en times biltur mellom disse to byene.