Sist oppdatert: 02.01.2018 16:31

20180101 Kongens tale og frivillig arbeid

 

SOLVEIG LIE

Nyttårsaften 2017 holdt kongen sin tradisjonelle tale til det norske folk, godt innrammet av Kongesangen før talen og Fedrelandssangen etter talen.

Heldigvis er det noe som ikke endrer seg så for mye over tid. I år framhevet han blant annet frivillig arbeid. "Den store, bærende frivilligheten som landet vårt er tuftet på". Kongen fikk sagt det der, det er jo ikke for ingen ting han er konge i Norge heller. Det å sette fokus på frivillighet i sjølveste nyttårstalen var en skikkelig innertier for alle som bor i små bygdesamfunn og som ser hva frivillighet er i praksis.

Hedalen – som eksempel- har 700 innbyggere – er det mer enn 20 lag og foreninger. Nesten alle som bor i bygda, har "villige hender og store hjerter som vi ikke hadde klart oss uten" som Kongen sa det. Han må nok ha siktet til Hedalen her, for det hørtes ut som om han visste hva han snakket om.

Tenk hvor mye kommunen sparer på arbeid som gjøres uten personlig økonomisk vinning! Jo mer frivillighet jo større tall. Kanskje politikerne kunne regne litt på det og ta det med seg inn i neste kommunestyremøte for hyggelig lesning, for der er det så mange store tall fra før. Og disse tallene er jo ikke røde en gang.

Men viktigere enn penger er nok engasjementet! Hedalen ungdomslag har drevet frivillighet i 120 år. Hedalen idrettslag har holdt på nesten like lenge – altså gjennom flere generasjoner. Her er det nedlagt uttallige timer til glede og gagn for hele bygda. Og minst 18 lag og foreninger til bærer frivillighet til de samme tuftene.

Det var nok Hedalen kongen snakket om i går – i tillegg til alle andre småsamfunn i Norge. Vi kan både være stolte og glade over at frivilligheten og dugnadsånden har så gode kår i Hedalen. Og kongen har skjønt det.