Sist oppdatert: 25.06.2018 06:56


Er du glad i å fiske?

 

TEKST: ARNE HEIMESTØL
BILDER OG VIDEO: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

– Ja, da bør du få med deg sommerutstillinga
Fiske i Vassfaret og Hedalsfjella.


Åpninga av den åtte uker lange sommersesongen på Bautahaugen sist lørdag ble innledet med musikk på hardingfele og langeleik. Mari Ormberg fra Valdresmusea roste arbeidet foreninga Bautahaugens venner årlig legger ned. Deretter var det klart for åpning av årets utstilling.


Fiskelykke
– Jeg har i mange år gått med en tanke om å vise fram den flotte muligheten vi har her i bygda til å ta i bruk fjellvatn og fiske, sa Bjørg Elisabeth Berg i sin åpningtale. Som lita fikk hun være med bestefar Hans på fisketurer. – Det var spennende å sette garn om kvelden og ta dem opp om morgenen etter. Var det fisk i garna tro? Stor var gleden over å kunne spise en god fiskemiddag der fisken krølla seg i panna.

 


Bjørg Berg ønsker velkommen til utstillinga


Et av hennes første barndomsminner var da turen gikk med stang og mark til Abborula i Trestikka. – Jeg lå på magen og så mellom steinene at abboren svømte nede i vannet! Det nappa! Da var lykken stor!

Historisk tilbakeblikk
Utstillinga Fisking i Vassfaret og Hedalsfjella gir et tilbakeblikk på hva fiske har betydd i bygda. Funn tyder på det har vært fisket i området helt fra folkevaldringstida.  På 1500-tallet og 1600-tallet var det ikke alle som ville oppgi hvor mye fisk en fikk, på grunn av skatt til kongen. Gode fiskesett ble hegnet om, så ikke andre fikk kunnskap om det.

 

Fisken var en stor og viktig matressurs for folk. Det var mange munner å mette, og på alle garder var det vanlig å legge ned rakefisk. Den holdt seg
hele året. Fisking før i tiden var oftest matauk, noe som var en nødvendighet.


– Opp mot vår tid har vi beholdt tradisjonene med fiske med garn, oter og stang, men nå er det mer rekreasjon og en unik naturopplevelse.

 

Forvaltninga
I sin åpningstale roste Berg arbeidet Styret for Hedalsfjella og kloke forfedre i Hedalen har lagt ned. Fritt fiske i alle vann for dem som bor i bygda, har vært, og er viktig.

  • Her kan du lese mer om styret for Hedalsfjella.

Sur nedbør, Tsjernobyl, kalking, utsetting av yngel, innhenting vannprøver, abbor- og gørrkime-kuper er noe av forvaltninga av vanna, og som utstillinga viser.
 

Hedalen jeger og fiskeforening har i mange år arbeidet med å fremme fiske. De inviterer til familiedager og arrangerer pilking på Busuvatnet. Skolen har fått fiskeutstyr.

Utstillinga
Sommerutstillinga viser blant annet gammelt fiskeutstyr. Her finner du også bilder av fiskefangster, barn som fisker og ulike matretter. Båthuset og fiskebua er også en del av utstillinga, og temaheftet venneforeninga har laget, gir utvidet informasjon.

 


Fin utsikt mot Bautahaugen fra parkeringsplassen

 


Bjørg Elisabeth Berg med fiskehatt

 

 

Mari Ormberg fra Valdresmusea

 


Mari Ormberg spilte to slåtter på hardingfele

 

 

 


Bjørg forteller

 

 

 

 


Tuva Auren (til høyre) er sommergaid på Bautahaugen.
Her er hun sammen med Solfrid Olmhus.

 

Gammel oter
 


Oddmund Nordby, Martin Aaslie og Gunnar Kana

 


Bautahaugens venner servert rømmegrøt på åpningsdagen.

 


Kaffe og vafler kunne en også få kjøpt.

 

 

 
Solfrid Olmhus spilte Sør-Aurdalsmarsjen på langeleik