KKN-konferanse på nyrestaurert Solheimen

 

TEKST: ARNE HEIMESTØL
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN OG SOLHEIMEN

 

– Solheimen konferansehotell er nå fullrestaurert og kan ta imot både større og mindre grupper, forteller daglig leder, Kari Skoklefald. Sist helg var det KKN-konferanse med vel 40 deltakere på hotellet. I slutten av denne uka kommer kommer årets pilegrimsvandrere på besøk.

 

 

Konferansen til Kristen koalisjon Norge satte søkelyset på Europas og Norges kamp for verdier. Hovedaler var dr. Ben Oni Ardelean, som er rumensk toppolitiker og visepresident i det rumenske parlamentet. Han talte om kampen for den jødekristne arv og hvordan den skiller seg fra postmoderne idealer.

 

– Ardelean var opptatt av tros- og ytringsfrihet og gav oss et skremmende tilbakeblikk på hvordan det var å oppleve kommunismen og diktaturet  under Ceausescu  i Romania, forteller Skoklefald. 

 

Barnevernssaken i Naustdal
Ardeleans tilknytning til Norge startet i 2016 da han som medlem av det rumenske senatet  kom til Norge for å hjelpe den norsk-rumenske familien Bodnariu som ble fratatt sine fem barn av barnevernet i Naustdal kommune i Sogn og Fjordane.  – Lovgivningen er den samme i Norge som i Romania, men det problematiske er hvordan barnevernet utøver og forstår lovene, sier Skoklefald.

 

Ardelean mener han gjenkjenner dette som et system  som var vanlig i det totalitære regimet han er oppvokst i. Han har fremmet temaet for Europarådet, og saken til Bodnariu-familien skal  tas opp i parlamentarikerforsamlingen i Strasbourg denne uken. Den har fått stor internasjonal oppmerksomhet.
 

Gudstjeneste i stavkirka
Ambassadør Davidoiu fra Romania deltok under gudstjenesten som ble arrangert i Hedalen stavkirke fredag kveld. Her talte talte Ben Oni Aardelean, og Dragos Andrei Cantea (piano) og operasanger Benedicte Sofie Ribe framførte musikk av blant andre Grieg.
 

– Vi ønsker å være et tverrkirkelig tilbud og samarbeider gjerne med Hedalen menighet, sier Skotlefald, som synes det er flott at de også kan få vise fram og bruke Hedalen stavkirke.

 


Ambassadør Davidou  ble tolket av Jan-Aage Torp


 


Dr. Ben Oni Ardelean

 


Dragos Andrei Cantea og operasanger Benedicte Sofie Ribe

 


Ben Oni Ardelean, Mordechai ben Ya’akov og Ambassadørparet fra Romania


Tar imot flere gjester

– Vi ønsker alle som vil feire, jubilere eller ha møter og konferanse her på hotellet, velkommen. Vi har nå også åpent for enkeltovernattinger  i sidebygningen til hotellet, sier Skoklefald.

 

 

 

Hotellet har 28 rom med 56 senger. I tillegg finnes tre leiligheter med plass til 15 personer. Hvert rom har bad med dusj og WC.