Sist oppdatert: 26.05.2018 17:13

Du SKAL gråte over spilt melk

 

MALENE BERTHELSEN LINDGREN

Hvert år produserer norske meierier 743 000 000 liter melk. Visste du at nesten 100 000 000 av disse literne skylles ned i vasken? Dette tilsvarer 270 000 liter melk HVER ENESTE dag og 13 % av alt som produseres. Mye av denne melken er fullstendig drikkbar, og kastes på grunn av datoskrekk eller fordi den ikke brukes i tide.

I dag er det verdens melkedag. Med 84 liter i året per person er Norge på verdenstoppen i melkedrikking - og et iskaldt glass melk er nærmest en del av den norske folkesjela. Derfor mener jeg at vi bør ta mye mer ansvar for all melken som produseres i det ganske land!

Det skjer heldigvis positive ting i 2017 tok Q-meieriene et oppgjør med datostemplingen og innførte «Best før, men ikke dårlig etter», og nå i januar fulgte Tine i deres fotspor. Formålet med den nye datomerkingen er å redusere matsvinn og gjøre forbrukerne oppmerksomme på at vi må bruke sansene før vi i verste fall kaster.

Fordi: hvis man er i tvil om melken er god, er det nok å følge den gamle regelen «se, lukt, smak» og drikk. Et annet triks er å helle den i kaffe eller te. Syrligheten i de varme drikkene gjør at melken skiller seg, så det er en god indikator på om melken er dårlig. Dersom melken lukter eller smaker litt rart, kan den alltids brukes i brøddeig, vaffel- og pannekakerøre, smoothie, grøt osv. Melk kan også fryses i inntil seks måneder, så dersom tiden begynner å bli knapp kan melken puttes i fryseren og brukes neste gang du lager grøt eller vafler.

Med dette ønsker jeg alle en god verdens melkedag, og husk å ta vare på melken! For hva er vel vitsen med å bruke masse ressurser på melkeproduksjon hvis den deilige melka bare helles i vasken?

Malene Berthelsen Lindgren
Too Good To Go