Sist oppdatert: 07.09.2018 06:02

Helselagets høsttur

 

SIGRID HAUGEN

 

Hedalen helselag har vært på sin årlige høsttur for pensjonister. I år gikk turen til Koboltgruvene ovenfor Blaafarveværket på Modum.

 


Turdeltakerne
 

 

«Koboltgruvene strekker seg over et område på tre kilometer i Skuterudåsen. Det var her koboltmalmen ble funnet i 1772, og dannet grunnlaget for Blaafarveværket. Det unike kulturlandskapet er formet av gruvearbeiderne som tok ut millioner av tonn med stein fra fjellet for hånd. Området er tilrettelagt og godt tilgjengelig.

En åtte kilometers kjøretur på den gamle Malmveien fra Blaafarveværket er starten på dette eventyret oppe på åsen. Koboltgruvene som på midten av 1800-tallet var Norges største arbeidsplass med over 1200 ansatte og over 1800 fastboende er et fantastisk område som åpenbarer seg når du kommer opp.» Kilde

Det er så mye å oppleve i gruveområdet at vi fulgte anbefalingen å sette av hele dagen her. Blåfargeverket 8 km lenger nede trenger en egen dag, og dit får turen gå en annen gang. Der har også mange vært tidligere.

En engasjert og kunnskapsrik guide leda oss gjennom spennende gruveganger. Det er ufattelig hva de klarte å få til med bare handmakt og enkle redskaper. Et ufattelig slit var det, men gruvearbeiderne hadde også sosiale ordninger og skole for barna etter endt arbeidsdag. Kanskje ikke de verste arbeidsplassene på 17 – 1800-tallet. Noen av barnearbeiderne kom seg etter hvert opp i ledende stillinger ved anlegget.

Vi leser i «Gard og bygd i Sør-Aurdal», b. D, at Gul Guttormsen Ildjarnstadhaugen, Sør-Aurdals første kjente utvandrer til USA, dro til Blåfargeverket i 1841. Der var han i to år før ferden gikk videre til Amerika.

Ved Koboltgruvene er det også et interessant Kittelsen-museum. I den gamle arbeiderboligen på Skuterudåsen – hvor det bodde 6 familier med store barneflokker, er det utstilt mange av Theodor Kittelsens tegninger og trearbeider.

Mette var stødig sjåfør, og Anne turleder delte rundelig ut kunnskap og historier her fra sin barndoms trakter.
Heimturen gikk om Sigdal og Eggedal, og gruppebildet tok vi ved statuen av Ole Einar Bjørndalen på Simostranda.

 


Utsikt mot Tyrifjorden

 


Mot Kittelsenmuseet

 


Steinhaugene strekker seg halvannen kilometer innover åsen - og like langt i motsatt retning

 


Møte med guiden

 


Guiden har mye interessant å fortelle

 


Administrasjonsbygget

 


Ved gruve-inngangen

 


Forsvarlig påkledd til gruveturen

 


Langt inne i fjellet

 


På den nye hengebrua

 


Spor

 


Trestokkene som støtter, er originale

 


Hvordan blåfargen blir til
 


Kittelsen-museet

 


Mange kjente illustrasjoner

 

 

 

 

 

 


Kunstnerens arbeidsredskaper

 


Nøkken. Egen utstilling i kjelleren

 


Theodor Kittelsen var også treskjærer

 

 

 


Herfra kan vi se Vikersundbakken

 

 


Ole Einar Bjørndalens plass