Sist oppdatert: 12.04.2019 05:12

Valdreskappleiken 2019

  Felemusikken har gått mykji tilbake her i Sør-Aurdal den siste tida, som ellers i mange av dei andre valdresbygdene. Før «dyrka» dei folkemusikk mest på kvar gard.


Ragnhild Kolsrud fra Bagn og Stian Roland frå Øystre Slidre

For å få «leita» framatt dei gamle slåttane frå bygdene, og kveikt interessa for felespel har Folkemusikknemda i Valdres løyvt ein del pengar, og bedt om at «meisterspelemannen» Torleif Bolstad, vil reisa rundt i bygdene og undervise i felespel. Fyrste møte hans her i Sør-Aurdal var den 17 november i 1969. Det møtte då fram 9 stk på Bagn sentralskule.

Alle hadde med fele, alle hadde og prøvd å stryke noko på den frå før. Vi prøvde oss på fleire gamle slåttar frå bygda, og det gjekk utrulig bra, Bolstad var og vel nøgd- etter som han sa sjøl.

Vi vart då den kvelden samde om å starte eit spelemannslag, og møtene skulle vara i hobbisalen på Bagn skule kvar måndag kl.18.00, så sant det ikji noko anna kom i vegen. Dei som møtte fram på dette fyrste møtet var: Mekkel Lundelien, Arne Øyhus, Ingmund Øyhus, Gudbrand Bertelrud, Ola E. Dølvesæter, Marie E. Frøshaug, Sonja Juvkam, Gunnar Øyhus og Erik Røang.
Dette var et utdrag fra møteprotokollen da Begnaljom spelemannslag ble startet i 1969. Det ble etter ei stund mange danseglade folk som var tilstede på tilstelninger som spelemannslaget hadde de neste årene og det førte til at Begnaljom ble utvidet til dansarlag i 1979.

Jeg syns det passet og ta fram utdraget fra protokollen siden Begnaljom har jubileum nå år, i tillegg til at vi er arrangør av Valdreskappleiken 2019.
Med blant annet disse ordene åpnet Torunn Hagen Bolstad og kappleiksleder Runar Kolsrud Valdreskappleiken på Bagn.

Valdreskappleiken er en tevling i folkemusikk- og dans, og runddans og runddansmusikk. Og samler folkemusikkutøvere i alle aldre, fra hele Valdres, og en viktig møteplass for alle som liker musikk og dans. Deltagerne bli delt inn i tre klasser, rekrutter (under 12 år), juniorer 12-18 år) og seniorer. En blir delt inn i ulike klasser der en tevler i eldre folkemusikkinstrument (langeleik, munnharpe, fløyter, lur, bukkehorn), spel (hardingfele og vanlig fele), samspel/gruppe, torader/trekkspel, vokal, åpen klasse og dans (springar/springleik, gangar/bonde, laus/halling, lagdans og runddans.)

Det er 8 år siden det ble arrangert kappleik på Bagn sist. En som var svært ivrig for at Begnaljom skulle arrangere kappleik att i Sør-Aurdal var Trygve Bolstad fra Hedalen, som dessverre gikk bort for et par måneder siden. Han har vært en stor pådriver i Begnaljom de siste årene og en inspirasjon for mange.

Elisabeth Kværne sa det så fint på kappleiken, etterfulgt av et knippe tidligere elever for Trygve som spilte Jubileumsmarsj, som han har laget.

Den beste måten vi kan heidre Trygve på er å samle oss om musikken og dansen, unge og eldre slik vi gjer her i dag. Lokalkappleikane var Trygve sin arena, her fekk ungane stå i fyrste rekke, den store frivilligheiten fekk blomstre, og historiane og sakkunnskapen hjå domarane kom fram. Så da kan vi halde fram slik han ville vi skulle, spele, danse og ta vare på einannan.
Ragnhild Kolsrud og Olav Tronrud ledet oss stødig igjennom kappleiken med omtrent 50 innslag.

Kappleikstart var kl.10.30 til ca. 16.00, etterfulgt av konsert med Henning Andersen og Håkon Asheim i Hilme regi. De hadde funnet fram slåtter etter blant anna spelemennene Olav Moe, og Ulrik i Jenstogun.

Dommere på kappleiken i år var Eli Marit Fuglesteg, Jan Arne Sebuødegard, Arne Hagrup, Knut Aastad Bråten, Tone Voldhaug og Guro Råheim Kvam.
De hadde ingen lett oppgave der de skulle bedømme alle deltagerne, i løpet av dagen. Så var det finalekonsert, mange ventet spent på hvem de fire med høyest poengsum var. Det var ikke mindre enn tre hardingfelespillere i finalen, Sivert A. Holmen, Jan Beitohaugen Granli og Lars Erik Øygarden, sammen med Stian Roland i vokal. Disse stilte i ny «kamp» i finalekonserten. Til slutt var det Jan Beitohaugen Granli som stakk av med seieren. Som da vant et gavekort fra tretopphytte- Fosstopp.

Etter premieutdelingen var det dansefest med tevling og kåring av årets dansepar. I løpet av kvelden var det fleire som spilte til dans, Kan nemne Valdreskvelven, Syver Rolandsgard Hauge, Sivert A Holmen, Begnaljom spelmannslag, Halldor Grøndalen, Jørgen Andrisson Kvam, langeleikspilerskene Solfrid Olmhus, Ingebjørg Hegge Bratrud og Oddrun Hegge, Jan Beitohaugen Granli, Olav Tronrud, Tor Gunnar Melby og Stein Ivar Øvergaard, Det ble både runddans og bygdedans. Og mange benyttet seg av å ta en svingom denne kvelden, selv under tevlingen av årets runddanspar. Der var det Ragnhild Kolsrud fra Bagn og Stian Roland frå Øystre Slidre som stakk av med sigeren til slutt.

Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på at det ble en flott kappleik, og det er vi fornøgde med. Flott å sjå så mange unge er med på tevling, det tyder bra for rekrutteringa. Å mykji gøtt danselæte ha mø fått høyre. Vil gjerne få takke alle som har stilt på kappleik og spelt til dans og bidratt med pengestøtte, annonser, gavekort, premier, og ikke minst dei frivillige som har vøri med fått te eit fint arrangement, sier kappleiksleder Runar Kolsrud.


Jan Beitohaugen Granli


Resultatliste

Eldre Folkeinstrument – Rekrutt
1. Ine Thorsrud Lid Langeleik
2. Elida Gudheim Langeleik
3. Jonas Hamre Munnharpe
4. Ragnhild Rolandsgard Hauge Langeleik
5. Ingeborg Gulbrandsen Langeleik
6. Mali Voldhaug Roland Langeleik
7. Ellinor Berge Rundbråten
Hardingfele/vanleg fele – Rekrutt
1. Eivind Løvold Strand Hardingfele
2. William Bø Schumacher Hardingfele
3. Randi Rogne Hardingfele
4. Torgrim Røn Hardingfele

Vokal – Rekrutt
1. Elida Gudheim Vokal
2. Solveig Onstad Vokal

Samspel – Rekrutt
1. FolkemusikkUng Langeleik
2. Valdres rekruttspelemannslag Hardingfele

Lagdans – Rekrutt
1. Vestre Slidre kulturskule Halling
2. Nord-Aurdal kulturskule Halling

Open klasse – Rekrutt
1. Kristina Ingeborg og Sylvia O. Wright Vokal
2. Etnedal kulturskule Vokal

Hardingfele/vanleg fele – Junior Poeng
1. Syver Rolandsgard Hauge Hardingfele 70 (napp i vandrepr.)
2. Ingrid Voldhaug Roland Hardingfele 66

Torader – Junior
1. Haldor Grøndalen Torader 73 (napp i vandrepr.)

Vokal – Junior
1. Marte Helene Aasen Vokal 60

Dans - Junior
1. Julian Stensrud Halling 73 (napp i vandrepr.)
2. Ingrid Voldhaug Roland m/følgje Valdresspringar 68

Lagspel/Samspel – Junior
1. Valdres juniorspelemannslag Hardingfele 67
2. Silje og Iselin Tronrud Hardingfele 63

Lagdans – Junior
1. Øystre Slidre spel- og dansarlag Halling 65

Eldre folkeinstrument – Senior Poeng
1. Ingebjørg Hegge Bratrud Langeleik 76 (napp i vandrepr.)
2. Solfrid Olmhus Langeleik 75
3. Marit Andrisdotter Kvam Munnharpe 68

Hardingfele – Senior
1. Lars Erik Øygarden Hardingfele FINALE
2. Jan Beitohaugen Granli Hardingfele FINALE
3. Sivert Holmen Hardingfele FINALE
4. Jørgen Andrisson Kvam Hardingfele 74
5. Knut Opheimsbakken Hardingfele 73
6. Helena Wright Hardingfele 68

Vokal – Senior
1. Stian Roland Vokal FINALE (napp i v.p.)
2. Elisabeth Mork Fjeldvær Vokal 70

Dans – Senior
1. Ragnhild Kolsrud og Stian Roland Valdresspringar 80 (napp i vandrepr.)
2. Håkon Aasen Halling 77 (napp i vandrepr.)
3. Eilif Hellum Noraker Halling 71
4. Ingrid Svennæs og Erlend V. Andersen Valdresspringar 70
5. Marte Helene og Håkon Aasen Valdresspringar 67

Lagspel/Samspel – Senior
1. Begnaljom spelemannslag 70
Finalekonsert
1. Jan Beitohaugen Granli
2. Sivert Holmen
3. Lars Erik Øygarden
4. Stian Roland

Årets gamaldanspar
1. Ragnhild Kolsrud og Stian Roland
2. Anne og Runar Kolsrud


Julian Stensrud