Sist oppdatert: 04.08.2019 18:37

Nytt liv i Braka-låven

  TEKST: ARNE HEIMESTØL
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

 

Innflytteren Bjørn Michaelsen har, har sammen med eier Odd Arne Klemmetsrud, ryddet den gamle låven i Nordre Brager. Her er det lagt til rette for virksomhet som flere kan henge seg på. Lørdag 3.8. er Braka-låven åpen i tidsrommet 12.00–16.00.

 


Låven ligger ca. 200 m sør for Joker Hedalen

 

– Etter at jeg tok kontakt med Odd Arne Klemetsrud, som eier låven, og fikk positive signaler på mine ønsker om å disponere den til håndverksvirksomhet, har det gått slag i slag. Jeg ønsket å komme i gang med rydding så fort som mulig, og det ble ikke lagt vesentlige restriksjoner på dette, forteller Michaelsen

Mye gammelt utstyr

Låven inneholdt en gammel tresker, en slåmaskin for hest, en hesteslede, hakkelsmaskin og mengder med bortstuede materialer som var lagret oppå en meter med halm. Der var Gudbrand Bragers gamle skrivepult også. Brager var journalist i "Valdres" og  skrev også for NTB.

 


Den gamle skrivepulten til Gudbrand Brager

 


Gudbrand A. Brager. Foto lånt av Valdresmusea


Alt er nå ryddet ut, og materialene, som vesentlig var gulvbord fra reparasjon av Nordre Brager, er benyttet til å lage et galleri.

 


Hesteslåmaskin

Verksted, feltsmie og galleri

– Jeg har installert verksted for knivmaking og en feltsmie for og starte smiing av egne knivblader. På låvebrua er det innredet for utsalg av produkter som produseres, samt salg av kaffe og noe å bite i. Galleriet har muligheter for utstilling av kunst og produkter. Jeg har utstilt mine kniver, vedkorger og belter som er til salgs. 

Plass for flere

– Tanken er at etter hvert skal flere produsenter ha muligheten til å presentere og selge sine varer i låven.

 

Ute er treskeren og klippemaskinen stilt opp – som på et museum for gammelt gårdsutstyr. Hestesleden står på låvebrua og benyttes til utstilling av skinnprodukter, nå presentert av Tone Birkelund.
 

– Jeg ønsker at Braka-låven skal være et flerbruks håndverksverksted for produksjon og salg. Tiltaket skal være et tillegg til de attraksjoner som allerede finnes i bygda og ikke komme i konkurranse med annen virksomhet.

Akvarellutstilling

– På galleriet har jeg akvarellutstilling, forteller Tone Birkelund. – Dette er en hyllest til min mor, Liv Birkelund, som gikk bort bare 48 år gammel i 1993.
Mamma var en kreativ sjel, en tusenkunstner. Fra jeg var liten kan jeg huske at hun alltid holdt på med blant annet håndarbeid og maling. De siste årene mor levde, hadde hun fått stor interesse for akvarellmaling. Og i mine øyne

var alt hun gjorde/malte perfekt.

 


Tone Birkelund

 

– Utstillingen viser noen av hennes ferdig innrammede bilder. Enkelte av dem er for salg. Min mor har vært til stor inspirasjon for det jeg nå engasjerer meg i.

 

Birkelund sin salgsutstilling inneholder troll, engler av fimoleire, glassting, tre- og skrinnprodukter. Noe spiselig er det også: Kanskje skal du kjøpe tørket traktkantarell, soppsalt eller soppsoya?

 

De dagene Birkelund hjelper til i låven, serveres det nystekte sveler til kaffen.

 

 


Bjørn Michaelsen

 

 

 

 

 

 


Tone Birkelund