Sist oppdatert: 22.08.2019 20:44

En rapport fra galleriet i låven på Jordet

  TEKST: KJERSTI GRYTNES JORDET
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

Galleriet i Låven på gården Jordet 1,3 km nord for Hedalen stavkirke.

Galleriet har vært åpent i tre uker fra juli og ut i august i år med varme dager og gode møter med folk.

Det er vært en jevn trafikk av både folk fra bygda og bygdene rundt, med og uten sommerbesøk, turister, og gøy at også stadig flere hyttefolk kommer innom.

Jeg får tilbakemeldinger på at det er positivt med møteplasser der hyttefolk kan møte de som bor i bygda, og at Galleriet er en fin arena for det. Mange av de med hytter i områdeT, gir tilbakemelding på at de gjerne være med på ting som skjer i bygda og støtter opp. Veldig koselig!

Galleriet har nå hatt sommeråpent femte sommeren på rad med ulike utstillere, og vi får så mange hyggelige tilbakemeldiger, - det varmer! Veldig kjekt er det at folk finner veien tilbake fra år til år, og morsomt at vi begynner å få våre stamgjester! Så tar det jo litt tid å gjøre noe kjent, men plakater henges opp rundt om, lokalavisen benyttes, og på Hedalen.no publiseres det.

Ulike kunstnere har bidratt med malerier, litografier og trykk gjennom årene, og spennende er det å prøve og variere utrykk og utstilling fra år til år. Vi synes jo rommet er sjarmerende i seg selv med sine skjevheter, men det er gøy å skape noen kontraster med nytt mot gammelt.

Merethe Haugland fra Vennesla, med feriested i Hedalen på Dokkebakken, har fylt galleriet med sine gode og herlige keramikkfigurer og engler gjennom alle årene, og har blitt etterspurt med sine varer. Hun jobber også mye med sølv og selger det.

Årets utstillere var også italienske Luca Stellini som i sin inspirasjon fra garden Lyngstad i Hedalen la sin elsk på Telemarkskua Julia. Hun ble dermed portrettert og inntok hedersplassen i Galleriet, blant andre energiske og fargerike bilder av Luca.

Liv Rygh som også var med oss i 2015 har vært med som utstiller i sommer med sine samstemte, men livlige trykk og monotyper i en kombinasjon av collage og maleri. Så hjertelig takk til årets utstillere som har vært med å skape rommet og atmosfæren!

Noen synes nok det er litt rart å komme så tett innpå der vi bor og lever, og kan være utsikre på om de har kommet riktig. Det er fint å åpne opp litt inn i det private og invitere folk inn på gardstunet. Jeg kan selv oppleve det litt ærbørdig når jeg får muligheten til å bli invitert inn i tun og heim der folk skaper kafeer, gallerier o.l. rundt omkring i landet vårt på de underligste plasser, og mange setter pris på dette.

Dermed synes noen byggeteknikken på låven er det mest interessante, andre kunsten og noen kaffekoppen...

Neste prosjekt gardsmessig er å starte med hjort. Gjerde er snart ferdig, og de første dyrene kommer "ruslende" i løpet er høsten – hvis ting går etter planen. Det kan skape nye muligheter...