Sist oppdatert: 25.08.2019 12:58

Kapret drømmejobben i dyreparken!

  TOR OLA SKOGSTAD

 

Thea og Julie Skogstad fra Hedalen fikk i sommer begge sitt førsteønske på sommerjobb oppfylt. De fikk sommerjobb i Kristiansand dyrepark. Her fikk de jobb som sesongmedarbeidere i dyreavdelingen i konkurranse med flere hundre andre håpefulle fra større deler av landet. De var to av elleve nye sesongmedarbeidere i dyreavdelingen.

 


Thea og Julie

Arbeid i apeskogen


I april var de begge innkalt til jobbintervju i Kristiansand dyrepark. Etter dette ventet de i spenning på svar. Begge jentene fikk positive tilbakemeldinger fra andre dyreparker de hadde søkt sommerjobber på, både i Norge og Sverige, men jubelen var nok størst da de begge fikk jobb i dyreavdelingen i Kristiansand. Her fikk de arbeide i apeskogen, med ansvar for lemurer og ekornaper.

 


De hadde begge to dyrepresentasjoner for publikum hver dag, der de fortalte om apene, ved uteområdet deres i parken. Var været dårlig, med regn, så ville ikke disse apene ut. Da ble det noe mating og vasking på deres område inne. Også de største apene med selve Julius i spissen, fikk de være med å mate og stelle hos.

 

Smarte dyr

At disse dyrene er smarte, er denne historien ett eksempel på: En av dyrepasserne hadde mistet et knippe inne i innhegningen der Julius bodde. Dette merket han når han hadde kommet ut igjen fra innhegningen og Julius var sluppet inn. Dette knippet fant Julius. Han viste Julius at hvis han fikk igjen knippet, så skulle han få en banan. Da plukket Julius ev en og en nøkkel fra knippet, så han skulle få en banan for hver nøkkel.
 

På dagene Thea og Julie hadde fri, hadde de muligheter for å oppleve resten av parken, da de hadde gratis adgang når de skulle ønske det.

Dyrepasserutdanning

Tross jentenes unge alder, så begynner de å få ganske så stor kjennskap til mange av dyrene. Thea (19) har gått tre år på dyrepasserutdanning ved Himmelstalundsgymnasiet i Norrkøping. Julie(18) begynner på sitt treje år ved samme skolen nå. Denne skolen i Sverige har et nordisk samarbeid, så jentene har samme rettigheter som ved en videregående skole i Norge.

 

Her har de begge via skolen fått praksis i Kolmården dyrepark som ligger Norrkøping, skolen har også samarbeid med Loro Parque på Tenerife, der begge har vært med og jobbet med delfiner og sjøløver i tre uker. Alt av utgifter her dekker skolen med en fast sum penger. Dette er en flott skole som flere fra våres område burde prøve.

 

Flere jobber

Thea og Julie har også hatt jobber og praksiser i Parken zoo, i Sverige, Foldvik familiepark i Stavern, Tangen dyrepark på Hedemarken, og Bjørneparken i Flå. Så det mangler ikke på dyreparker der disse unge jentene har vært innom.

 

Thea og Julie sin interesse for dyr og natur har under oppveksten vært stor, og kanskje satte det sine spor i de unge jentenes sinn, da de for åtte, ni år siden var med og bodde ett år i Vassfarets skoger, og fikk være med å oppleve bjørn og andre ville dyr som nærmeste nabo.

Veien videre

Veien videre nå for disse dyreglade jentene har de peilet ut slik: Thea som i sommer var ferdig med ett års militærtjeneste i garden, reiser i september på ett halvt års oppdagelsesreise rundt i verden, sammen med to venninner. Julie fortsetter på sitt tredje og siste år ved skolen i Sverige. Kanskje er de i en park, ett eller annet sted sammen med noen dyr, neste sommer også.