Sist oppdatert: 15.02.2019 16:47

Internasjonale Grüne Woche

  ELISE HØMANNBERG ÅSLI

 

IGW er en internasjonal messe for mat og landbruk som foregår i Berlin. Det er en av verdens største mat- og reiselivsmesser, og det kommer mange delegater fra hele verden.

 

 

 


Norge deltok på IGW i år for 32. gang. Messen varte i 10 dager, fra 18.–27. januar.  I den norske paviljongen var det tre regioner som representerte Norge – Nord-Norge, Trøndelag og Fjell-Norge.  Jeg var med som én av lærlingene til Fjell-Norge. Jeg reiste nedover i andre pulje og deltok fra 23.–27 januar.
 

Min opplevelse begynte med at vi hadde et lite infomøte kvelden den 22. for å få vite mer av hva vi skulle gjøre ute på messen. Neste dag bar det ut til messa, og den var gigantisk. Det var hall etter hall etter hall. Alle de forskjellige landene med mat, opplevelser, kultur, musikk, så utrolig mye forskjellig du kunne møte, se, lukte og smake på.

 


 

Så kom vi til den Norske paviljongen. Vi hadde hver våre stands alle de tre regionen, i tillegg til at vi hadde en vaffelbar, akevittbar og den norske restauranten.
 

Det vi begynte med når vi kom på jobb, var å legge opp små smaksprøver som vi solgte på standen. Det var mye forskjellig. Vi hadde varmrøkt sik, rakfiskmousse, elgburger, sprengt gris, lammepølse, fjelloster og lapper av tjukkmelk. Det var mange spennende og gode kombinasjoner. Når vi hadde pause, gikk vi bort til for eksempel Italia og kjøpte pizza, Portugal og kjøpte rundstykker, ost på Sveits sin stand og gulasj på Ungarn sitt område.
 

Dag nummer to var regionsdagen, hvor vi pyntet oss med bunader og klesdrakter fra våre steder. Det var masse besøk innom standen, og opplæringskontoret kom innom for å hilse på. Det var kjempekoselig, vi prata en stund og tok en del bilder.

 

Neste besøk var kokk- og servitør klassen fra Hønefoss vgs. De reiste på klasse tur til Berlin for å se messen og besøke meg her nede. Det var utrolig morsomt, og litt komisk at vi reiste helt ned til Berlin for å møtes igjen.

 

På ettermiddagen kom delegasjonen med politikere og utstillere.  Etter at vakten min var ferdig, gikk jeg sammen med kokkeklassen rundt på messa. Vi stakk innom Thailand sin stand og smakte på friterte gresshopper, kjøpte belgisk sjokolade, var innom blomsterhallen og bare tusla rundt, prata og hadde det gøy.
 

De neste dagene la vi opp mat, solgte smaksprøver, sto i disken og solgte varer fra produsentene som var med. Vi gikk rundt på messa, delte ut flygeblader og hadde det utrolig morsomt og spennende.

 

Etter vaktene gikk vi alltid ut og spiste sammen, og vi fikk et kjempegodt samhold. Det var noen helt fantastiske dager med nydelige mennesker og lærerike opplevelser, dager jeg aldri kommer til å glemme.

Bildene er tatt av Fjellnettverket.