Sist oppdatert: 21.07.2019 20:54

Ysting på Bautahaugen

  TEKST: LINE KAMILLA HEIMESTØL
BILDER: LINE KAMILLA HEIMESTØL OG MONICA ÅSLI HØMANBERG

Vi er alltid noen dager i Hedalen om sommeren. Ett av høydepunktene er besøk på Bautahaugen. Idar (12), Halvor (5) og Anders (1) synes det er spennende å få lære om "gamle dager", og om hvordan det var å leve i Hedalen for mange år siden. Denne gangen fikk vi se på ysting av kvitost og primost, og vi fikk smake deilig prim. Bautahaugen leverer!


– Nam, nam, kom det fra Anders

Da vi kom, var ystinga allerede i full gang. Karin Marie Skimten-Lie rørte i primen, og Kjellaug Kjensrud silte resten av mysa ut av kvitosten. Idar fikk lov å være hjelpegutt, og han sprang ivrig fram og tilbake for å hente diverse utstyr og ingredienser. Halvor og Anders fant blåbærlyngen litt bortenfor, og vi voksne kunne strekke på beina og nyte finværet på tunet.

"Men Kjellaug, hvordan lages kvitost?" ville Idar vite:

Kjellaug fortalte at en måtte starte med separert melk. Denne varma de til kroppstemperatur, og så has det i osteløpe. Da skiller melka seg, og det er tid for å ta ut kvitosten. Osten samla de i gryta, og med hendene øste de den opp i ostestokken. Mysa fikk så renne ut. Siden måtte Kjellaug huske å snu kvitosten et par ganger i døgnet de første ukene, og kom det mugg på måtte hun vaske med saltvann. Seinere var det ikke så farlig å snu like ofte. Etter et par måneder var osten klar. Før i tiden blei kvitosten servert som middagsmat med smør og potet.

"Men primosten, da?" spurte Idar videre:

Kjellaug fortalte da at det tok 8 timer fra arbeidets begynnelse til primosten var klar. Mysa skulle kokes jevnt i flere timer, og her bytta damene på å røre. Det var veldig viktig at det ikke brant seg! Etter hvert ble det mindre og mindre myse, og da begynte de å bruke primspade i stedet. Så tok de oppi fløte og annet godt. Da osten begynte å tykne, øste de den over i et trau, og Ivar Kjensrud tok over å røre mens massen kjølte seg ned. Nå var det også tid for å smake. "Nam nam!" sa lille Anders, han ville gjerne ha mer!

Så rusla vi opp for å kjøpe vafler, kaffe og saft. Det er sosialt på Bautahaugen, og snart var ungene i gang med leik rundt slipesteinen og gjemsel mellom de gamle husa. Unge og gamle møttes ved benkene, og nyheter fra nær og fjern blei utveksla. Det var også mulig å kjøpe rabarbrasuppe, og undertegnede var så heldig å få smake "pruppkake".

Tida gikk, og plutselig hadde vi slått i hjel et par timer. Anders glippa med øynene og var klar for en middagslur, så vi rusla hjemover igjen. Men det varer nok ikke lenge før vi tar turen til Bautahaugen igjen!


En viktig møteplass på lørdager


Prosessen med å lage kvitost har starta


Her er osteløpa tatt i


Osten skiller seg fra mysa


Ostamassen helles i ostestokken


Ostestokken


Karin Marie Skimten-Lie koker myse som skal bli til primost


Idar følger nøye med


Halvor og Anders koser seg med blåbær


Ivar rører mens primosten kjøler seg ned


Vi koser oss med vafler og saft


Kjøkkengjengen