Sist oppdatert: 23.07.2019 18:43

Om å skamme seg

  SOLVEIG LIE
Før skammet vi oss over å glemme skriveboka på skolen. Men nå er det så mye annet og så mye mer å skamme seg over.

Tenk så mye som man kunne skamme seg over før! Glemte du skriveboka på skolen? Det var en stor skam å glemme. Det var en skam å ikke huske leksa også. Vi var mange som skammet oss. Og noen ganger skammet vi oss grundig.

Men nå har skammen tatt en ny vending. Flyskam, båtskam, kjøttskam, matskam. Det er ingen grenser for hva vi skal skamme oss over. Det siste i dag er hestekraft-skam. Du skal ikke kjøre båt, ikke bil. Du bør skamme deg over å bruke alt som går på hestekrefter.

For hvis du ikke skal skamme deg nå – så skal du bo i byen – i hvert fall ikke på bygda – for du skal bo i et kryss- hvor Oslo byplanleggere (for ikke å snakke om byutviklere som tjener mange mill. på byplanlegging) bygger hønsehus i høyden som de mener at vi skal bo i.

Skam har blitt hot. På den måten går bygdeutvikling ut. For hvis vi skal skamme oss så grundig som det miljøpartiene vil nå – så har ikke bygdene i Norge en sjanse.

Og hva er skam? Det er noe som griper en om hjertet og føler at man er skyldig for noe man kanskje ikke er helt klar over.

Så skam er et politisk svært godt begrep for å få oss til å få skyldfølelse.
Og det kan duge godt i politiske debatter.

solveiglie@gmail.com
971 14 530