Sist oppdatert: 26.07.2019 17:15

Just Quality Foto etablerer seg i Hedalen

  ARNE HEIMESTØL

For ni år siden flyttet Jeannette de Vries, sammen med mann og to barn, fra Nederland til Hedalen. Nå har hun etablert seg som fotograf i bygda, og oppdragene strømmer på.


Jeannette de Vries. Foto: Line Kamilla Heimestøl

Jeanette vokste opp i nærheten av Rotterdam. – Som barn ønsket jeg meg tidlig et kamera – det første fikk jeg da jeg var ti år. Jeg ble den lykkelige eier av et Agfamatic pocket-kamera med en stor, rød knappe oppå. Alt jeg så gjennom linsen, ble langt mer spennende enn for eksempel å kjøre pedalbil på skoletur.

Fotografering som hobby

Det var mye arbeidsløshet i Nederland på 80-tallet, og de Vries var usikker på hvilket yrke og hvilken utdanning hun skulle velge. Da hun var 16 år, fikk hun jobb i et hagesenter med dyrebutikk. – Da jeg hadde fått min første lønning, kjøpte jeg meg mitt første speilreflekskamera, en Praktika MTL 5, som jeg fortsatt ha stående i studioet mitt. Jeg startet med å fotografere roser, lekte med vanndråper og tok mange bilder av slike motiver. Det var en dyr hobby, for dette var før digitale kameraer ble vanlig.

Etter hvert tok Jeanette utdanning som blomsterdekoratør. – Faget kunsthistorie med temaene farge og komposisjon likte jeg best. Jeg koste meg med fotografering i svart/hvitt fra gatemiljøer og andre motiv i perspektiv. Etter noen år som blomsterdekoratør måtte jeg slutte på grunn av allergier.


Panoramabilde av Middagsknatten i Hedalen. Foto: Jeannette de Vries

Flyttet til Hedalen

Ektemannen Jan de Vries fikk fast jobb på Fekjær psykiatriske senter i 2010. Jeanette har hatt flere jobber i Sør-Aurdal. Blant annet har hun arbeidet som institusjonskokk på Fekjær psykiatriske senter og daglig leder på Valdresporten. Nye helseutfordringer satte en stopper for den siste jobben, og hun valgte å ta to års utdanning innen HR-strategi ved Høgskolen i Innlandet.

JQ blir født

Etter mange samtaler med først og fremst meg selv, mannen min, Nav, lege, Valdres Næringshage og til slutt Innovasjon Norge besluttet jeg å gjøre noe jeg har ønsket i hele mitt liv. Det var fotograf jeg ville og skulle bli. Jeg var fast bestemt og skrev en forretningsplan. Det var bra at jeg nylig hadde studert fag som organisasjonslære og økonomi. Jeg fikk en positiv næringsfaglig vurdering, og JQ-Foto ble født.

– JQ er initialene i jentenavnet mitt og står også for Just Quality Foto. Jeg ønsker å levere kvalitet og legger derfor listen høyt.

Fotostudio på Søre Storruste

Familien de Vries leier hus av Arne Storruste sør i Hedalen. Et rom i kjelleren er nå innredet som fotostudio. Mer fotoutstyr er kjøpt kjøpt inn, blant annet drone, og Jeanette de Vries er registrert som dronepilot.

– Jeg fotograferer nyfødte, barn og familier i studioet eller på lokasjon. Man kan også bestille fotografering av for eksempel konfirmasjon, dåp eller bryllup. Dessuten kan jeg være behjelpelig med valg av forstørrelse på veggen, å velge en trygg og kvalitativ veldig bra leverandør som printer bildene mine på kunstpapir, plate, lerret eller annet.


Tre glade gutter. Foto: Jeannette de Vries

Har fått oppdrag fra hyttemarkedet

Nylig har jeg stylet og fotografert en hytte for Hedda Hytter. Styling har jeg lært i utdanningen min som blomsterdekoratør. Det er morsomt å se at bedrifter bruker bilder jeg tar, i sin markedsføringen.

Jeg har også innledet samarbeid med stylister fra Nesbyen – nybygde hytter skal styles av dem, og jeg fotograferer hyttene etterpå. Dette gir større mulighetene til raskt salg av hytter. Det er jo mye koseligere å komme på visning når en hytte er møblert.

Notar, ved Herman Grøv, selger årlig flere hytter i Hedalen. Han har også bestilt tjenester av den nyetablerte fotografen.


Nevlingen i Vassfaret. Foto: Jeannette de Vries

Fem nøkkelord

Jeanette De vries forteller at hun er sterkt inspirert av den amerikanske fotografen Annie Leibovitz. – Jeg har fem nøkkelord jeg ønsker å vektlegge i mitt møte med medmennesker og kunder: pålitelighet, respekt, service, engasjement og kvalitet.


Foto: Line Kamilla Heimestøl