Sist oppdatert: 04.07.2019 17:47

Sommersymfonifølelser

  TEKST: INGER OLEA DIGENE
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN
.

Torsdag  27.6. var det konsert i kirka av toppmusikere i Norge, med konserten “Vennskap over landegrenser”. Valdres Sommersymfoni var på besøk, for andre år på rad.

Mona Kleven introduserte kveldens program. Hun fortalte at de var så fornøyd med konserten og publikum i fjor, at de kom tilbake i år. Sommersymfonien har 25 års jubileum, og årets tema er vennskap. Og at alle kveldens komponister var inspirert av folkemusikk i sitt eget land. Hedda Hytter hadde sørget for en platting, slik at musikerne satt høyere. Det gjorde forskjell. Vi både så dem og hørte dem bedre.

Vi har ingen kirke med flott akustikk, men vi kan by på en kirke med sjarm.
Det er alltid moro å ha musikere på nært hold. Se og høre deres innlevelse og musikalitet.

Jeg er dessverre ingen musikkanmelder, men jeg kan fortelle hvordan jeg opplevde denne kvelden.

Først hørte vi Eivind Holtsmark Ringstad, bratsj, spille Eventyrsuite av Bjarne Brustad. Han tok oss med i det mystiske og trolske. Jeg så for meg småfolket/underjordiske lure seg rundt, mellom lurvete grener.
Ingrid Ose, fløyte og Solveig Skogdal, fagott spilte Bachianas Brasileiras nr. 6. Da ble det mer luftig, og jeg så for meg sommerfugler og fugler i luftige seilaser i den grønne skogen. Kanskje sulua som har bygget reir over portalen i kirka hørte det samme.

Rasmus Hella Mikkelsen, fiolin, spilte rumerske danser av Bela Bartok sett i norsk lys. Da ble jeg med mennesker på vandring i skogen.
Siste innslag var Beetovens stryketrio i c-moll nr.9 op.3 med Elise Båtnes, fiolin. Eivind Holtsmark Ringstad, bratsj og Louisa Tuck, cello.
Nå ble det en reise for meg til Tyskland og til et slott. Til og med madonnaen ble en ferm dame i marmor som beskuet et ball.

Utenfor kirka etterpå, traff jeg Helge Nordby. Jeg spurte om han kunne beskrive kvelden, for han har mye mer kunnskap om klassisk musikk enn meg.
“Det er vanskelig, for det handler om følelser”, sier han. “Den siste delen med Beetoven, da var jeg på tur i Hedalsfjellet”. Jeg ble så glad, for det var jo mine følelser jeg hadde notert under konserten. Selv om Helge hadde vært i nærområdet og jeg også hadde vært utenlands en tur, var vi like begeistret over å ha kvalitetsmusikere på besøk.