Sist oppdatert: 23.06.2019 17:12

Sommerutstillinga på Bautahaugen åpna

  TEKST: ARNE HEIMESTØL
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

"Strikkekofter" er temaet å årets utstilling på Bautahaugen. Fikk du ikke med deg lørdagens framvisning, kommer det nye muligheter. I tidsrommet 22. juni–12. august er det åpent alle dager, unntatt tirsdager og onsdager, i tidsrommet 12.00–16.00.


Bjørg Elisabeth Berg, "Inger" og "Levor" ønsker velkommen!

Over 50 personer var innom da utstillinga ble åpnet. Bautahaugens venner serverte rømmegrøt, kaffe og vafler. Ingrid Svennæs (fele), Ingebjørg Hegge Bratrud (langeleik) og Julian Steinsrud (halling) bidro med musikk og dans.

Utstillinga
Bjørg Berg har vært primus motor for utstillinga "strikkekofter". Mange har lånt ut kofter til utstillinga, og koftene er laget i tidsrommet 1930 til vår egen tid.

– Fra min egen barndom har jeg med meg et bilde av ei bestemor med strikkekofte og et forkle med lomme, sa Bjørg Berg da hun åpna utstillinga. – I lomma lå et nøste og strikkepinner. Hun nytta tida godt og lærte meg gleden av håndarbeid og husflid.

Strikking har lange tradisjoner i Hedalen. Kvinner har karda og spunnet ulla fra sauer i flere hundre år. Strikkekunsten kom fra Europa og spredte seg utover landet på 1800-tallet. Kofter, natt-trøyer og andre strikkeplagg har holdt liv i mange på vinterstid i Norge.

Temahefte
Bautahaugens venner har laget et temahefte til utstillinga. Stikker du innom en dag det er åpent på lokalmuseet vårt, kan du få kjøpt heftet for 30 kr.  Her kan du blant annet lese om strikkingens historie, symbolbruk i mønsterstrikk, historien om åttebladrosa, lokale kofter, hedalsgensere og Arnbjørg Haugens design.En vakker dag på Bautahaugen samlinger


Ingrid Svennæs,  Julian Steinsrud og Bjørg Berg


Bjørg Elisabeth Berg introduserte utstillinga


Ingrid Svennæs, Julian Steinsrud og Ingebjørg Hegge Bratrud


Sør-Aurdalsgenseren
Både fargevalg og mønster er inspirert av et maleri fra 1623 i Hedalen stavkirke


Evelyn Støens hedalsgenser


Av plantefarga garn


Egen avdeling: barnekofter


ArbeidskofteIngebjørg Hegge Bratrud (langeleik)


Julian Steinsrud (halling)