Sist oppdatert: 26.06.2019 18:11

Seterdag på Bautahaugen
 

  TEKST: KARI DELPHIN HOLM
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN OG ROLF GUNNAR OLSEN

Det har vært seterdag på Bautahaugen. Bautahaugens Venner hadde invitert 1.–4. klasse på Hedalen b/u-skole til seterdag for å oppleve melking, kinning og ysting.

Elevene ble fraktet av Hedalen Taxi, og dagen startet med besøk i fjøset hos Torunn Hagen Bolstad og Peder Olav Stugaard. 17 elever på hvert sted.

Alle elevene som ville, fikk prøve å melke, og det ville nesten alle sammen.

For noen var dette første gang de var i et fjøs. Etter at melkingen var gjort unna, fikk elevene smake på melka, og deretter gikk turen opp til Arne Perlestenbakken hvor separatoren skulle tas i bruk.

Kjellaug Kjensrud viste oss hvordan separatoren skulle settes sammen, og så ble det tid for å sveive. Fløte og skummet melk strømmet ut. Melk og elever ble så fraktet til setra på Bautahaugen. Her ble melka varmet litt opp og tilsatt løype. Etter en liten matpause ble ostestoffet i melka silt fra, og de som ville, kunne smake på osten.

Med litt sukker og kanel strødd på, falt osten i smak, og mange forsynte seg flere ganger. Elevene dannet så tre grupper som fikk hvert sitt glass med fløte som skulle ristes til smør. Det tok sin tid, men smør ble det.

Det ble vasket, og de fikk det med seg til skolen. Sigrid Haugen viste dem en gammel kinne og forklarte hvordan de lagde smør i gamle dager. Imens var primkokinga inne i seterbua i gang. Karin Skimten Lie, Kjellaug Kjensrud og Anne Marie Skinnes Lie var primus motor her.

Elevene kom innom bua med jevne mellomrom, for å se hvor langt det var kommet. Primkoking tar tid, så den ble ikke ferdig til skoledagens slutt, men mens primen kokte, kunne de øve seg på å gå på stylter, kaste hestesko og holde melkespann.

Dagen etter fikk alle elevene utlevert en liten boks med prim hver, på skolen. Stor takk til alle som bidro!


Peder Olav ønsker velkommen til Lyngstad


Torunn ønsker velkommen til Hagen


Seperatoren settes sammen


Budeia ønsker velkommen til setra


Under ostegryta må det fyres akkurat passe


Osteløype tilsettes


Kvitosten tas opp


Ostesøll – værsågod!


Ferdig kvitost


Her ristes fløten til smør


Smøret vaskes


Smaksprøve


Nå er det snart prim


Primet røres kaldt