Sist oppdatert: 06.03.2019 18:02

Hedalen kulturforum presenterer

 

HEDALEN KULTURFORUM

Anton's Timber Show kommer til Hedalen Kulturfestival 25. mai! Det vil bli et forrykende show for hele familien.

 

Anton's Timber Show vil foregå på Bautahaugen kl.13, men vil også være på plass ved Bjørnstad Sag kl. 10. Fra morgenen presenterer vi sagdag på Bjørnstad Sag hvor Anton demonstrerer minisagbruket Lucas sawmill.

Bjørnstad sag er åpen og skjærer tømmer på sitt sagbruk, et såkalt komplett sirkelanlegg som var typisk før krigen. Basis er kantbenk som det var mange av i Hedalen.

Det blir noen leker for barn som er relatert til skog og tre som barking, saging og spikring mm.

Anton's Timber Show
I Norge har vi lange tradisjoner i å hogge tømmer, og det har vært en rivende utvikling på utstyrssiden. Det startet med øks, så kom stokksaga og tigersvansen, og alt dette ble historie når motorsaga kom i alminnelig bruk på 50- og 60-tallet.

Disse gamle tradisjonene kan tas vare på på flere måter, og i USA og Canada, New Zealand og Australia gjør de det i form av konkurranser med gamle skogbruksverktøy.

Det kan nevnes at det bare i Australia er over 3 000 aktive hoggere med øks. En ren sportsdemonstrasjon ville nok være imponerende, men dersom det legges opp til underholdende dueller med disse gamle skogsverktøyene, blir det til et underholdende skogsshow for hele familien.

Og det er det Anton's Timber Show er. Showet inneholder spennende dueller i øksekasting, kapphogging, kappsaging med stokksager og motorsager, canadisk treklatring, springboardhogging samt forskjellige «stolsagingstriks».

Anton's Timber Show har også Europas raskeste racermotorsager ( 95 ccm-17 hk, 190 ccm-25 hk ). Anton har i mange år reist i inn- og utland med sitt show, og har i 6 år vært fast artist i Telemark Sommarland og tre år i Skara Sommarland.

Anton har deltatt i Canada 12 ganger og Australia én gang. Tidligere deltagelser i 10 NM og 6 VM har ført til 3 NM-tilter (2 kongepokaler), VM-tittel i kvisting med motorsag samt VM-tittel i trefelling.

I Canada har det også blitt en del seiere med bl.a. sammenlagtseier i 2. divisjon 1992. Anton må også se opp for sin eldste sønn Stian (40). To seiere i øksekasting og to i speedcut samt sammenlagt vinner i 3. divisjon i Canada gjør at «gamlefar» av og til må se seg slått av sin sønn. Stian er i tillegg en av landets beste motorsagskulptører.

Sønnen Jan Olav (36) har også lært seg å svinge øks og motorsag, men hans beste øvelse er treklatring. I 1997 var han i Canada og ble Canadisk mester i 2. divisjon og er nå klar for 1. divisjon. Tiden 15,7 sek. opp og ned 18 m er forøvrig europarekord.

Følg med på Facebook.com/hedalenkulturfestival fremover for flere slipp og oppdateringer.
Billetter: https://hnk.ticketco.events/no/nb