Sist oppdatert: 29.03.2019 07:57

PoeSti over Hedalsfjellet

  HELGE NORDBY, HEDALEN KULTURFESTIVAL

Hedalen Kulturfestival 2019 tar deg med på en poetisk vandring over fjellet fra Fledda vest i Hedalen til Stormyra ytterst i Vassfaret. Vi vandrer i samlet flokk med innlagt tid og stopp for å lytte til Cato som leser dikt av utvalgte forfattere og utdrag fra Mikkjel Fønhus.

Cato Skimten Storengen er født og oppvokst i Hedalen. Han er utdannet skuespiller fra Statens Teaterhøgskole. De siste årene har han vært fast medlem i teaterbandet Statsteatret ved siden av freelanceoppdrag i tv og film.

Muligens den eldste – men i hvert fall den mest kjente ferdselstien fra Hedalen til Vassfaret er vel Dølavegen. Den går fra Hedalen kirke, Fleddesetra, Halfast, Storaustjern, – videre opp Heilodalen forbi Myggtjerna, Fjellvatnet og ned til Vassfarplassen. Dette var ferdselsåre for bosetting i Vassfaret over til kirka som var i Hedalen, en vandring som bla Mikkjel Fønhus har skildret i en av sine bøker.


Utsikt mot Busuvatnet og Søbekkseter

I nyere tid har Vassfaret leirskole brukt denne stien, men da med buss til Fledda og Halfast, – fulgt Dølavegen til Storausttjern, og så tatt ned mot Vassfaret forbi Hansesprang til Bjørke.

For få år siden, da DNT Ringerike bygget Fønhuskoia, ønsket de seg en sti over Hedalsfjellet, som førte helt frem til Storekrakkoia. Strøsdammen–Slasetra var første naturlige valg. Videre ble valgt gammel sti over Slafjellet til Fjellvatnet. Dølavegen kunne en så følge til Storaustjern, – videre rundt vannet, forbi Seterknatten og videre mot Langtjern.


Langtjern

Halvveis mot Langtjern og rett opp for Fledda var det stopp. Ingen naturlig sti fantes her, og en ny ble anlagt. Etter nødvendige tillatelser ble denne merket, og stien går nå i høyfjellet med god utsikt mot Hedalen, forbi innløpet på Langtjern, over Langtjernkollen 1148 moh. (Hedalsfjellets høyeste punkt), – videre med utsikt mot Sperillen og Ådalen over Hestehøgda, ned forbi Ruggplata (minnestein etter Slagbjørnen Rugg) og videre ned til Stormyra ved veien inn til Vassfaret.


Utsikt fra Langtjernkollen mot Ådalen og Vidalen


Aurdalsfjorden fra Hestehøgda


Utsikt mot Ådalen og Vidalen fra Hestehøgda


Ved minnesteinen for Rugg

Med Cato som turfølge er det denne nye stien vi skal bli kjent med. Vi gjør som leirskolen, tar buss til Fledda, – går over Tubbegarden og opp i fjellet og følger så stien som beskrevet. Vel nede ved Stormyra blir vi hentet igjen av buss som bringer oss tilbake til Hedalen og bilene våre.

Buss fra Hedalen skole kl. 10:00 søndag 26. mai. Biler parkeres på grusbanen ved skolen.

  • Billetter finner du her.

Begrenset antall: 90 (2 busser). Vandring ca. 9 km. Totalt tidsforbruk, 6–8 timer.
Ta med niste for eget bruk, – samt klær og fottøy tilpasset vær og høyfjell. Noe bløtt i starten på turen, ellers lett fjellterreng. Noe bratt ned siste delen.