Sist oppdatert: 11.10.2019 16:20

Norske kommuner sparer millioner på å bytte til elbil

  ARNE HEIMESTØL

– Ja, klart dette kunne være aktuelt for oss! sier påtroppende ordfører, Marit Hougsrud (Sp).

Til Nrk.no sier seniorforsker Inga Margrete Ydersbond at Østre Toten kommune sparer 40 prosent av utgifter per kilometer på å bytte fra for eksempel golf til en e-golf ved 20 000 kjørte kilometer i året.

Denne kommunen har, som Sør-Aurdal, utfordrende terreng, vintre med varierende temperatur og føre, samt store avstander.

–  Hvis du ser på innkjøpspris, er elbil enten lik eller lavere sammenlignet med andre biler. I dette regnestykket er elgolf kontra vanlig golf brukt, der den elektriske modellen er 60 000 kroner lavere, sier Ydersbond.

–  Så kommer energikostnader. Med oppgitte tall på forbruk fra Volkswagen selv, spares det over 20 000 kroner på 20 000 kilometer kjøring. I tillegg kommer årsavgiften som elbiler er fritatt fra.


Marit Hougsrud (Sp). Foto: Arne G. Perlestenbakken

Elbil ved neste innkjøp?

– I Sør-Aurdal trenger vi elbiler som har stor rekkevidde og god framkommelighet, og de som har vært på markedet til nå av den typen, har vært veldig dyre sier Marit Hougsrud. – Men vi ser jo at det skjer ekstremt mye på denne fronten nå, så dette blir sikkert vurdert ved neste innkjøp.