Sist oppdatert: 12.10.2019 14:23

Nytt el-piano i Hedalen stavkirke

  TEKST: ELDOR BRÅTHEN
BILDER OG VIDEON: EMMY BAKKOM OG ARNE G. PERLESTENBAKKEN


Onsdag 9.oktober kl. 1900 var vi invitert til «Oktoberkveld i kirka». Hedalen menighetsråd sto bak invitasjonen og lovet konsert med toner fra tangenter, ventiler og struper.


Ole Fønhus

Medvirkende: Anders Løberg, Ole Fønhus og det litt gåtefulle MRK. Ryktet fortalte  at menighetens nyervervelse, et elektrisk piano, skulle tas i bruk samme kveld. Akkurat det kunne man kanskje ha forhåndsannonsert litt bedre.

Da vi kom til kirka, ble vi møtt med stemningsfull lyssetting på begge sider av vegen fra kirkeporten til inngangsdøra. Et forvarsel om at her skulle det foregå litt ekstra.

 

 

Ole Fønhus og Anders Løberg åpnet programmet med «Ut mot havet» av Edvard Fiflet Bræin. Anders bak tangentene på kirkeorgelet. Ole for anledningen som trompetist. En mer allsidig musiker enn Ole Fønhus tror jeg man skal lenge etter. 

 

Etter det fikk vi alle sammen lov å delta i kveldens første fellessang: – Se solens skjønne lys og prakt. Salme nr. 812.

 

Med så gjort tok leder i menighetsrådet, Inger Olea Digene, ordet og fortalte at menighetsrådet hadde syslet med planer om å anskaffe et elektrisk piano ei god stund. Pianoet er innkjøpt for minnegaver og andre gaver som er gitt til kirka, og vil forhåpentligvis bli brukt flittig. Ikke som erstatning for Anders og kirkeorgelet, men ellers når musikk hører med og en travelt opptatt kantor i Sør-Aurdal ikke har mange nok timer til rådighet.
 


Inger Olea Digene

 

– Salmene våre er en fellesskatt som vi gjerne kan bruke mye mer, sa Inger Olea og nevnte «Stjernekamp» på TV. Der fikk artistene anledning til å velge, og framføre, salmer som betyr noe for dem. Jeg tenker som så: Ikke så få i Hedalen menighet, kan være soloartister, om motet og tonefølget er der.


Ole Fønhus og Anders Løberg

 

Andre har kanskje ei salme de våger å si litt om, og som menigheten  kan framføre sammen. Ideen har så vidt vært prøvd. Vil den bli fulgt opp av det menighetsrådet som snart skal tiltre, eller andre man dertil «bemyndiger?»

Kveldens arrangement i kirka kolliderte dessverre med et annet kristelig arrangement i den vesle bygda vår. Hedalen Misjonsforening hadde planlagt arrangement samme kveld og fant det riktig og tjenlig å invitere HUK og gjennomføre sitt møte i konkurranse med arrangement i kirka. Personlig håper jeg ungdommene i HUK og Salto kan bli sterkere involvert i det som foregår i kirka vår. Må det til litt uvante tilpasninger for oss som har levd ei stund, tåler vi vel det?
 

Her og nå får det være nok å minne om at Bedehuset i søre Hedalen ble bygd i ei tid da det tok lenger tid å komme til kirke enn det gjør i dag, og likevel har det blitt meg fortalt at man ikke hadde møte når noe foregikk i kirka. En kollisjon som den vi opplevde denne torsdagskvelden, bør bli den absolutt siste.
 

Hvorfor Menighetsrådet ikke fant det mulig å bytte kveld for sitt arrangement, fikk vi svært godt begrunnet. Både Anders og Ole har tettpakket kalender, og kanskje spesielt Ole har spilt en svært viktig rolle i arbeidet med å skaffe orgelet til husar.
 

Menighetens nye elektriske piano er et digitalt Yamaha digitalpiano, kjøpt på Gjøvik og har vært utstillingsmodell. Det er neppe mulig å se, om man ikke vet det, men sånt utløser prisavslag. Videre er handelen gjort via Fellesrådet, med derav følgende momskompensasjon. Ole Fønhus er ikke bare musiker. Ved dette høvet har han vært med Hedalen menighetsråd som sakkyndig og rådgiver, og før han framførte første pianonummer: - A child is born, gratulerte han menigheten med et instrument av svært god kvalitet og en god handel.
 

Vi sang flere salmer. Anders spilte «Brudemarsj» på kirkeorgelet, og det eneste  som manglet var et brudepar med følge. Kanskje paret til og med velger å slå seg til i bygda? Her er mye å hente, f.eks. kortreist mat: flatbrød fra Flisstad og spekepølse fra Perlestenbakken. Kveldens hovedaktører, Løberg og Fønhus, kunne meget fortjent dra heim med begge deler i bagasjen.
 

Den gåtefulle forkortelsen MRK, viste seg å stå for « Menighetsrådets kor.»  Hedalen Menighetsråd består av folk som alle har vært eller er aktive korsangere, og vedtok svært tidlig at man skulle danne kor og opptre i kirka ved en passende anledning.  Nå var stunda kommet. Koret framførte «Nocturne» av Evert Taube og «Vitae Lux», og høstet fortjent applaus.

 


MRK

 


 

Jeg nevner ikke alle musikkstykkene vi fikk nyte denne oktoberkvelden, men jeg simpelthen må nevne Ole Fønhus en gang til. Når han spiller « Og går jag øver  ängerna» på flygelhorn, kommer man ikke himmelen stort nærmere på denne sida av tilværelsen. At Nils Färlins mesterstykke av en visetekst alltid ligger i bakhodet mitt ved disse høve, er en helt annen historie.
 

Tusen takk til Hedalen menighetsråd for en givende kveld. Takk for alt dere har gjort i løpet av de fire åra som nå går mot slutten. Nå fortsetter kun Målfrid, men hun bør få lov å bli med om dere velger å følge min oppfordring om å danne FMRK = forhenværende menighetsråds kor.

 

Gratulerer til oss alle sammen med nytt piano som attpå til holder stemminga, uavhengig av temperatur og luftfuktighet!  Takk og lykke til, alle dere som kan og vil bruke det.